Variaties met een kerstster

Eén onderwerp op verschillende manieren fotograferen

14 november 2023

Op hoeveel verschillende manieren kun je een voorwerp steeds weer anders fotograferen? Ik ging de uitdaging aan en koos een  kerstster als onderwerp.
De fijne nerven in het blad van de kerstster hebben een subtiele kleur. En deze nerven zijn de zichtlijnen die weer samen komen in het midden van de bloem. Ook het hart of middelpunt van de kerstster is prachtig van vorm en kleur. En de kerstster past helemaal bij deze tijd van het jaar. Laat je inspireren door de verschillende variaties.

Modelleer zelf de ideale compositie.

Bedenk wel dat je voor de ideale compositie af en toe wat moet modelleren en bijknippen. Met een satéprikker of een plakbandje kun je de stand van de stelen en bladeren wat veranderen. Ik heb de bloemen afgeknipt en in een klein vaasje gezet.

Bij bovenstaande foto houd ik de bloem met één hand vast voor een tegenlicht opname. En in een volledige donkere kamer schijn ik op de bloem met een zaklampje.

Double exposure of een dubbele opname.

Bloemen lenen zich ook uitstekend voor dubbele opnames. Vaak zit deze mogelijkheid op de camera en er zijn veel nabewerkingprogramma’s waarin je dit kunt toepassen. Bovenstaande foto’s zijn beide gemaakt met een dubbele opname functie op mijn camera.

Tot slot beweging fotograferen met een lange sluitertijd. En dat is gewoon uitproberen tot het gewenste resultaat. Ik heb een föhn gebruikt en geëxperimenteerd met de afstand tussen de föhn en de kerstster. En dan kijken hoe het effect is bij een sluitertijd van 1 tot 3 seconde.
Bovenstaande foto is gemaakt met een sluitertijd van 1,5 seconde. Het was inmiddels al eind van de middag en wat donker. Daardoor was een belichting van 1 tot 3 seconden mogelijk. Wellicht is op een ander tijdstip of locatie een grijslifter nodig.

Een eenvoudige daglichtstudio.

Alle foto’s zijn gemaakt met daglicht en indien nodig bijgelicht met een reflectiescherm. Ik plaats een tafel voor een groot raam en fotografeer op statief. Daarbij maak ik gebruik van het licht zoals het zich op dat moment aandient. Voor deze serie heb ik een Fuji systeemcamera en een objectief met een vast brandpunt gebruikt ( 35mm F1,4)

In deze blog meer informatie en inspiratie over het fotograferen met bloemen.

De bokeh-stand op je smartphone.

Maar laat je vooral niet weerhouden om te experimenteren met je smartphonecamera. De portretstand zorgt ook al voor een mooi bokeh effect of wazige achtergrond. Voor de achtergrond gebruik ik fotokarton. In alle kleuren te koop bij de kantoorboekhandel of Pipoos.

Mijn kerstster gaat het niet redden tot de kerst maar ik heb de foto’s nog!