Bloemen fotograferen

Inspiratie uit een fotoboek

23 november 2022

December staat weer voor de deur. Mijn tip voor de cadeaumaand van het jaar? Geef of vraag een fotoboek. Een boek met jouw favoriete onderwerp geeft inspiratie en nieuwe inzichten. In deze fotoblog aandacht voor het boek: Flora Photographica van Willem A. Ewing.

De eerste uitgave is van 1991 en is vertaald in het Nederlands. Deze uitgave met voornamelijk zwart-wit foto’s is alleen tweedehands te koop of te leen bij de bibliotheek. De tweede uitgave is van juni 2022 en is kleurrijker.

Variaties met bloemen

In beide uitgaven staan bloemen centraal maar de precieze inhoud is verschillend. De relatie tussen mensen en bloemen wordt belicht in verzamelwerken van uiteenlopende fotografen. Esthetische stillevens van bloemen met een symbolische waarde of een speciale boodschap worden in beide boeken samengebracht. Ik licht een aantal foto’s toe uit het boek van 1991.

Een weemoedige stemming creëren

Baron Adolf de Meyer koos voor een eenvoudige en gewaagde compositie. Twee Hortensia’s in een glas. De bloemen hangen door het gewicht naar beneden en creëren zo een weemoedige stemming. Dit wordt nog eens versterkt door het krappe kader bovenin. Er is geen ruimte boven de bloemen maar een neerwaartse blik naar beneden.

Zware rozen. Deze titel koos fotograaf Edward Stiechen. Met deze tanende rozen wilde hij de culturele achteruitgang van Europa weergeven. De foto is gemaakt vlak voor het uitbreken van de tweede wereld oorlog. Een jaar later vluchtte Steichen met zijn gezin naar Amerika.

Bloemen fotograferen in kleur of zwart-wit

Dat je niet altijd voor een bloem in een vaas hoeft te kiezen laat fotograaf Ernst Fuhrmann hier zien. Wanneer je ook voor zwart-wit fotografie kiest laat dan vooral de vorm en de structuur van de bloemen tot zijn recht komen. Hier lees je meer over het fotograferen van bloemen in kleur of zwart-wit.

Persoonlijk ben ik een voorstander van de stelling: less is more. Dat is zeker niet van toepassing bij deze overdadige foto. Ik vind het erg knap hoe deze fotograaf de voorgrond en de achtergrond in elkaar laat vloeien. De achtergrond en de echte bloemen zijn zo geselecteerd en gerangschikt dat ze een prachtig geheel vormen.

Dubbele belichting

Wil je graag met photoshop aan de slag? Dan zijn onderstaande foto’s prachtige voorbeelden. Het blijft bewonderingswaardig hoe deze fotografen zonder digitale mogelijkheden zulke mooie resultaten kunnen neerzetten.

Bron:
Flora Photographica
The Flower in Contemporary Photography
Auteur: William A. Ewing