Architectuurfotografie in details

Materie, geometrie en lijnenspel

3 april 2023

Je herkent het vast wel, het is lastig om een gebouw te fotograferen. Het lukt wel met je groothoekobjectief en nabewerking. Zoals de foto hieronder van de Nieuwe kerk in Zierikzee. Maar de grootsheid, structuur of de invloed van het licht is dan moeilijk te vangen. Kijk dan mee hoe de Franse fotograaf Lucien Hervé gebouwen fotografeerde.

Architectuur fotograaf Lucien Hervé

Lucien Hervé (1910-2007), geboren in Hongarije als Laszlo Elkan, was een veelzijdig persoon. Naast fotograaf was hij modeontwerper, worstelkampioen, vakbondsleider, regisseur, journalist en schilder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet en gebruikte de naam Lucien H. Van die tijd dateert zijn pseudoniem Lucien Hervé.

Architect Le Corbusier

Vanaf 1930 woonde Hervé in Parijs. Zijn grote doorbrak als fotograaf had hij te danken aan de Franse architect Le Corbusier. Op één dag nam hij op eigen initiatief heel veel foto’s van Unité d’habitation in Marseille, een omstreden project van de modernistische architect Le Corbusier. Zijn foto’s werden erg gewaardeerd door Le Corbusier en Hervé werd zijn vaste fotograaf.

In de foto’s van Hervé worden onderdelen van gebouwen bijna abstract weergegeven. Hij concentreert zich op licht, ritme, textuur en geometrie. Vooral het spel met licht en schaduw komt veel terug in zijn werk.
Het gaat hem dan ook niet om de bebouwde omgeving als decor maar om de ruimtelijke compositie. De personages op zijn foto’s zijn vooral nuttig als schaalaanduiding.

Firminy, werelderfgoedlijst  moderne architectuur

In de zomer van 2020 bezocht ik Firminy (Fr,) met de gebouwen van Le Corbusier. Een wooncomplex, kerk, stadion en cultuurhuis. Zie de foto’s hierboven van het wooncomplex met dakterras en het interieur van de kerk. De foto met de zuil en doorkijk naar de Rhône is van Musé des Confluenas in Lyon. Dit gebouw is ontworpen door het architectenbureau Himmelblau.

Laat je inspireren door de werkwijze van Hervé. Beleef het gebouw, bekijk de constructie en voel de sfeer. Mijns inziens doe je een gebouw juist tekort door alleen te focussen op het geheel.

En hoewel Zeeland niet rijk bedeeld is met architectonische hoogstandjes zijn er genoeg lijnen en texturen vinden. Hierboven een aantal foto’s van deelnemers. Eind augustus start de Summerschool. Een vierdaagse fotocursus met de grote meesters uit de fotografie als inspiratiebron.

Er zijn veel fotoboeken van Lucien Hervé. Mijn bron voor deze blog: ‘De essentie van het fragment’, Architectuurfoto’s van Lucien Hervé. Te leen bij de Zeeuwse bibliotheek.