Structuur in straatfotografie

Bereid je voor op het juiste moment

27 januari 2023

Hoe pak jij straatfotografie aan? Of vermijd je dit onderdeel juist? De huidige privacyregels zijn vaak een belemmering om personen te fotograferen op straat. In mijn vorige fotoblog lees je hoe ik omga met de privacy en het respect voor de geportretteerden. In deze blog tips hoe je meer structuur kunt aanbrengen in je zoektocht naar het juiste moment.

Bladeren in fotoboeken

Het boek Creatieve straatfotografie* van David Gibson (Instagram: davidgibson_streetphotography) was een tip van één van mijn cursisten. Op eerst pagina had ik al een klik met deze fotograaf en auteur. Ook hij pleit ervoor om veel te bladeren in fotoboeken. Het bekijken van fotoboeken geeft altijd weer nieuwe inspiratie en inzichten. Onderstaand een paar voorbeelden van fotografen uit het boek.

Geduld bij straatfotografie

Bij straatfotografie is het belangrijk dat je openstaat voor wat er om je heen gebeurt. Dat je het moment ziet aankomen en vooral veel geduld hebt. Als ik op vakantie ben, laat ik me graag verrassen. Maar thuis ga ik toch liever wat gerichter te werk. Meestal heb ik wel een idee wat en hoe ik dat ga fotograferen.

Structuur in straatfotografie

En juist daarom is dit boek zo handig. Straatfotografie wordt per onderwerp benaderd met voorbeeldenfoto’s van bekende en minder bekende fotografen. Na elk onderwerp staan er overzichtelijke tips om gelijk op stap te gaan. De hoofdstukken zijn verdeeld in: druk, stil, abstract, stilleven en onderwerp. Enkele voorbeelden uit deze hoofdstukken zijn dan weer: beweging, reflecties, rangschikken. Zo kun je wat meer gestructureerd beginnen aan straatfotografie of series maken per onderwerp.

Een toelichting op recente straatfoto’s van mij:

  • De reflectie in het plafond van de trein.
  • Oostende. Humor op de boulevard. (met toestemming van deze vrouwen)
  • Lissabon. Rommelmarkten zijn ook altijd een dankbaar onderwerp.
  • Kunstmuseum, Den Haag. Etalagepoppen laten zich ook makkelijk fotograferen. De vrouw in het zwart is een pop.

*Actie bij Boekenvoordeel te bestellen voor € 3,50 exclusief verzendkosten.