Fotografie als straatkunst

Zesentwintig ogen kijken naar jou

19 mei 2022
Fotografie als straatkunst

De Franse fotograaf JR portretteert mensen op straat en maakt hiervan monumentale prints die hij opplakt in openbare ruimtes. Een soort graffiti maar dan met foto’s.

JR, over hem zelf is niet veel bekend. Geen naam, leeftijd en hij heeft altijd een zonnebril op. Eigenlijk een rede om gelijk af te haken. Maar ik ben erg onder de indruk van zijn werk. Niet alleen vanwege het overweldigende effect van deze foto’s maar ook door de extra laag in zijn werk. De alledaagse mensen die hij portretteert betrekt hij bij zijn projecten en geeft ze een podium. Bovendien hebben zijn foto’s altijd een maatschappelijke of politieke boodschap.

Lees hier meer over zijn grootschalige projecten en bekijk een interview en de trailer van de film Visages Villages van Agnes Varda en JR. In het Groninger museum is op het moment een overzichtstentoonstelling van hem te zien.

Fotografieproject met jongeren

In samenwerking met st. De Vrolijkheid* heb ik met jongeren gewerkt op het AZC in Middelburg. JR vond ik vanwege zijn leeftijd en achtergrond een mooie inspiratiebron voor deze groep. Bovendien wilde ik de bewoners van het AZC ook een podium geven.

Fotokunst in een openbare ruimte

Wij hebben het wel kleinschaliger aangepakt. De deelnemers hebben foto’s van elkaars ogen gemaakt en met toestemming van Stedin hebben we een elektriciteitshuisje beplakt met 26 ogen. Ogen, de spiegel van de ziel en zonder oogcontact is er geen contact.

Helaas waren de ogen snel verdwenen door het overplakken van andere activiteiten. Jammer, maar dat is het risico van het wildplakken. Op zondag 15 mei hadden we nog een tweede kans tijdens het jubileum van Galerie T. Nog één dag keken 26 jongeren het publiek aan.

Foto iconen

Tijdens mijn workshops en fotowandelingen vertel ik graag over invloedrijke fotografen uit de fotografiegeschiedenis. Meestal is dit een korte introductie. Bij de zomerschool en de cursus grote meesters zijn de foto iconen onze inspiratiebronnen. JR, jong en een hedendaagse fotograaf hoort voor mij ook bij de grote meesters in de fotografie.

De zomerschool start op 23 augustus. Een vierdaagse intensieve fotocursus. Locatie: Vlissingen.
Meer informatie en aanmelden zomerschool 2022

*De Vrolijkheid

De Vrolijkheid investeert met kunst in de ontwikkeling en empowerment van kinderen, jongeren en hun ouders in asielopvangcentra op meer dan 25 azc’s in Nederland. Op het azc in Middelburg is de Vrolijkheid sinds 2018 actief en werkt met verschillende kunstenaars.