Workshop Cyanotypie

Startdatum 23-08-2024
Tijdsduur 14:00 tot 17:00 uur
Locatie Middelburg
Prijs € 55,00

Workshop cyanotypie of blauwdruk

Bladeren, bloemen of zeewier. Allemaal zijn ze te gebruiken bij het maken van blauwdrukken. Dit is een oud fotografisch proces en wordt ook wel cyanotypie genoemd.

In deze workshop gaan we twee chemicaliën blootstellen aan UV licht, waardoor ze veranderen in een blauwe kleur. De gedeelten die niet blootgesteld worden aan het licht blijven wit of de kleur van de ondergrond. In ons geval het wit van het papier. Zo ontstaan er door de vormen van de bladeren of bloemen mooie composities met een intens blauwe achtergrond.

Het proces van deze techniek is eenvoudig en de chemicaliën vormen geen gevaar voor je gezondheid. We starten deze middag met een korte uitleg en verschillende voorbeelden. De benodigde chemicaliën staan al gereed om de vellen papier mee in te smeren.

Tijdens het drogen van het papier is er tijd voor koffie, thee en gebak. Daarna zoek je naar een mooie compositie met bladeren, zeewier of eigen sjablonen. Deze worden op het papier gelegd met een daaroverheen een glasplaat. Vervolgens kan je kunstwerk in de zon of onder een UV lamp worden geplaatst. Langzaam komen de blauwe kleuren en contouren te voorschijn. Als dit proces klaar is, spoel je het kunstwerk goed met water.

Dit krijg je tijdens de workshop:

  • Aquarelpapier 300 grams, formaat: 4 x A5 en 1 x A4
  • De benodigde chemicaliën
  • Materiaal en sjablonen*
  • Koffie/thee en iets lekkers

*Verschillende bladeren, zeewier, en takjes zijn aanwezig om te gebruiken als sjablonen. Maar dit mag je natuurlijk ook zelf meenemen.

Neem hier vrijblijvend contact op als vragen hebt.

Inschrijven voor workshop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LET OP! Uw inschrijving is pas compleet als u een bevestiging heeft ontvangen.