Workshop cyanotypie

Startdatum 11-02-2022
14:00 tot circa 17:00 uur
Locatie De Kunstschool, Sint Jacobsstraat 10, 4381EL Vlissingen
Prijs € 50,00

Bladeren, bloemen of zeewier. Allemaal zijn ze te gebruiken bij het maken van blauwdrukken. Dit is een oud fotografisch proces en wordt ook wel cyanotypie genoemd. In deze workshop gaan we twee chemicaliën blootstellen aan UV licht, waardoor ze veranderen in een blauwe kleur. De gedeelten die niet blootgesteld worden aan het licht blijven wit of de kleur van de ondergrond. In ons geval het wit van het papier. Zo ontstaan er door de vormen van de bladeren of bloemen mooie composities met een intens blauwe achtergrond.

Het proces van deze techniek is eenvoudig en de chemicaliën vormen geen gevaar voor je gezondheid. We starten deze middag met een korte uitleg en verschillende voorbeelden. De benodigde chemicaliën staan al gereed om de vellen papier mee in te smeren. Tijdens het drogen van het papier is er tijd voor koffie, thee en gebak. Daarna zoek je naar een mooie compositie met bladeren, zeewier of eigen sjablonen. Deze worden op het papier gelegd met een daaroverheen een glasplaat. Vervolgens plaats je het kunstwerk in de zon of onder een UV lamp.

Dit krijg je tijdens de workshop: Aquarelpapier (4x formaat A5), beschikbare chemicaliën en materiaal om deze aan te brengen. We hebben een donkere en lichte ruimte met een UV lamp. Om een compositie te maken zijn er verschillende bladeren, zeewier, en takjes aanwezig. Maar dit mag je natuurlijk ook zelf meenemen.

Wil je meer weten over de techniek of de inhoud van de workshop? Neem dan vrijblijvend contact op: tel: 06 29441561 of mail@karindenboer.nl.

De groep bestaat uit maximaal 4 personen.
Fotoatelier Karin den Boer volgt de coronamaatregelen volgens het protocol kunst- en cultuurbeoefening van de Rijksoverheid.

Review:

Wij vonden de opbouw van de workshop heel prettig, eerst aan het werk en als er dan even op het drogen gewacht moet worden, uitleg over de techniek, de geschiedenis , de mogelijkheden , de compositie, en de voorbeelden om je fantasie aan het werk te zetten. En zoals ook bij de gewone fotografie, de verrassing die het uiteindelijke beeld oplevert. En de voorbereiding was prima in orde.
We zijn met mooie voorbeelden voldaan naar huis gegaan.
Vast tot ziens !’
Groetjes, Anneke november 2021 

Inschrijven voor workshop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LET OP! Uw inschrijving is pas compleet als u een bevestiging heeft ontvangen.