Workshop cyanotypie (november)

Startdatum 06-11-2021
14:00 tot circa 17:00 uur
Locatie Vlissingen
Prijs € 50,00

Bladeren, bloemen of zeewier. Allemaal zijn ze te gebruiken bij het maken van blauwdrukken. Dit is een oud fotografisch proces en wordt ook wel cyanotypie genoemd. In deze workshop gaan we twee chemicaliën blootstellen aan UV licht, waardoor ze veranderen in een blauwe kleur. De gedeelten die niet blootgesteld worden aan het licht blijven wit of de kleur van de ondergrond. In ons geval het wit van het papier. Zo ontstaan er door de vormen van de bladeren of bloemen mooie composities met een intens blauwe achtergrond.

Het proces van deze techniek is eenvoudig en de chemicaliën vormen geen gevaar voor je gezondheid. We starten deze middag met een korte uitleg en verschillende voorbeelden. De benodigde chemicaliën staan al gereed om de vellen papier mee in te smeren. Tijdens het drogen van het papier is er tijd voor koffie, thee en gebak. Daarna zoek je naar een mooie compositie met bladeren, zeewier of eigen sjablonen. Deze worden op het papier gelegd met een daaroverheen een glasplaat. Vervolgens kan je kunstwerk in de zon of onder een UV lamp worden geplaatst.

Dit krijg je tijdens de workshop: 4 x A5 aquarelpapier, beschikbare chemicaliën en materiaal om deze aan te brengen, een donkere en lichte ruimte, een UV lamp, hardboard en een glasplaat. Daarnaast zijn er verschillende bladeren, zeewier, en takjes aanwezig. Maar dit mag je natuurlijk ook zelf meenemen.

Dit proces werd in 1842 ontdekt door de Engelse wetenschapper, fotograaf en astronoom John Herschel. Hoewel John Herschel misschien wel de ontdekker is van het cyanotypie proces, is Anna Atkins degene die het toepaste in de fotografie. Zij maakte een serie boeken met cyanotypische afbeeldingen die varens en andere planten beschreven. Omdat zij van dit proces gebruik maakte, wordt zij ook wel gezien als de eerste vrouwelijke fotograaf.

Maximum aantal personen: 4

Locatie: De Kunstschool, st. Jacobsstraat 10, 4381 EL Vlissingen.

Inschrijven voor workshop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LET OP! Uw inschrijving is pas compleet als u een bevestiging heeft ontvangen.