Woordenschat en beeldenschat

Inspiratie tijdens het fotograferen

10 juni 2024

Tijdens de afgelopen Summerschool benadrukte ik hoe belangrijk het is om fotoboeken en tentoonstellingen te bekijken. “Je hebt dan naast een woordenschat ook een beeldenschat”, was een opmerking van één van de deelneemsters. Dat vond ik wel een mooie uitspraak voor het bekijken van beelden. Je beeldenschat uitbreiden voor meer inspiratie.

Ook ik heb mijn beeldenschat. Maar ik heb niet het plan om concrete voorbeelden na te maken. Tijdens het fotograferen komt er een compositie, lichtval of situatie in mijn gedachten. Soms kan ik achterhalen waar het vandaan komt maar vaak ook niet.

Beweging en dynamiek

Bij het kader van de foto hierboven heb ik doelbewust de man half uit het beeld laten lopen. De kunstschilder G.H. Breitner was hierbij mijn voorbeeld. Breitner was behalve schilder één van de eerste straatfotografen. Breitner kon door de opkomst van de fotografie beweging vastleggen. De beweging die gevangen werd in één beeld gebruikte Breitner dan weer in zijn schilderijen. Om dynamiek of beweging in je beeld te creëren werkt deze techniek nog steeds.

De grootsheid van de natuur

Bij het kiezen van het juiste kader voor de bovenstaande foto had ik niet direct een bepaald beeld in mijn hoofd. Misschien de foto’s van Ansel Adams of de schilderijen van Caspar David Friedrich. Wel heb ik op dat moment bewust voor een lage horizon gekozen. De mensen zijn relatief klein zodat de grootsheid van de rotsen goed overkomt. De schoonheid en een overweldigende natuur zie je ook in het werk van Adams en Friedrich.

Ook bij de foto met de vijver kwamen beelden in mijn gedachten, nu van Edward Hopper, Erwin Olaf en Hélène Binet. Ondanks de stralende dag wilde ik een mysterieuze sfeer creëren. Door de blauwe lucht weg te laten ben ik tevreden met het resultaat voor dat moment. Jammer dat ik geen model bij me had.

Later herinnerde ik me de foto van Jeff Wall, genaamd Morning Cleaning. Toevallig is deze foto op dezelfde locatie gemaakt, het Mies van der Rohe paviljoen in Barcelona.
De foto’s van Jeff Wall zijn zo geënsceneerd dat het net lijkt alsof de compositie toevallig is.

En bij het bezoeken van toeristische highlights vraag ik me vaak af, wat doe ik hier? Dan komen de cynische beelden van Martin Parr in mijn gedachten. Om het effect van de chaos op de middelste foto te vergroten, gebruik ik weer het trucje van Breitner.

Summerschool

Wil je je beeldenschat ook vergroten? Schrijf je dan in voor de Summerschool. Tijdens deze vierdaagse cursus bekijken we de werkwijze van circa 50 fotografen. Een enorme uitbreiding van je beeldenschat waar je nog lang plezier van hebt!