Het stadspark

De perfecte fotolocatie.

13 mei 2024

Stadsparken zijn niet de meest favoriete plaatsen voor natuurfotografen. De ongerepte natuur, voor zover nog te vinden in Nederland, is populairder. Een parkje dicht in de buurt weet iedereen wel maar het wordt meestal niet gezien als de ideale fotolocatie.

Een favoriete fotolocatie

Ik ging op onderzoek in het park vlakbij mijn huis en reisde naar Rotterdam voor park Trompenburg. Trompenburg Tuinen & Arboretum stond al lang op mijn lijstje met favoriete fotolocaties. Ik heb me dan ook een hele middag in dit mooie stadspark kunnen vermaken. Er is een aparte cactustuin en voedselbos en je kunt op de diverse terrassen genieten met een drankje.

Nieuwe uitdagingen

De bloeiende struiken en bomen zijn prachtig maar voor mijn foto-onderwerpen was ik op zoek naar meer uitdagingen. De varen op bovenstaande foto is nog helemaal in de knop. Het lijkt wel op een dier of een mens dat zijn kind beschermd. De felgele bladeren op de andere foto vond ik fascinerend omdat ze op een rijtje langs de waterkant groeien. En eentje doet niet mee.

Licht en beweging

Het licht op het mos trok mijn aandacht. Heel de vijverrand was bedekt met glooiend mos. Ik fotografeer maar een klein gedeelte van deze rand zodat de mooie zachtgroene bergjes goed tot zijn recht komen.
De boom met de vele stammen wordt levendiger door de takken die voor mijn lens waaien. Met een sluitertijd van 1/25 kan ik mijn camera nog net stil houden. Door de harde wind en relatief dunne takken was er nog genoeg beweging.

Ook de cactussen fotografeer ik bewust niet in z’n geheel. De kleurschakering komt zo beter tot zijn recht. En zo wordt ook de suggestie gewekt dat het om een grote groep cactussen gaat.

Mijn fototip voor de zomer: ga op ontdekking in het stadspark. En ga dan vooral meerdere keren dan zie je steeds weer andere invalshoeken.

Op vrijdag 5 juli organiseer ik een fotoworkshop op de Bunderkunst in ’s Arendskerke (ZLD). De Bunder is een groot natuurpark met kunstobjecten. Ga jij de uitdaging aan om kunst en natuur te combineren in sprekende foto’s? Hier vind je meer informatie over de workshop en deze unieke locatie.