Landschap in zwart wit fotografie

De natuur in grijstinten

12 maart 2024

Wanneer we voor zwart wit kiezen is dit vaak om architectuur te fotograferen of om een nostalgisch sfeertje te creëren. Een goede rede om het effect van grijstinten in het landschap te onderzoeken.

Bij landschapsfotografie in zwart wit komen als eerste de beelden van de Amerikaanse fotograaf Ansel Adams (1902-1984) in mijn gedachten. Met zijn grootbeeldcamera trok hij de natuur in en legde het landschap op een monumentale wijze vast.

De schoonheid van de natuur

Op jonge leeftijd fotografeerde hij al in de prachtige Yosemite Valley. Met zijn foto’s werd een groot publiek bewust van de schoonheid en ongereptheid van de natuur. Dit heeft dan weer geleid tot oprichting van één van de eerste nationale parken, Yosemite National Park.

Ansel Adams en het zone-systeem

Ansel Adams bedacht samen met zijn collega Fred Archer het zone-systeem. Hierbij worden de verschillende grijsgradaties van een zwart wit afdruk in 10 zones verdeeld. Helemaal zwart is zone 1 en helemaal wit is zone 10.
In deze korte video geeft Ansel Adams zelf uitleg over zijn werk.

De Zeeuwse bossen in  zwart wit

Berglandschappen en rotsformaties die zich goed lenen voor zwart wit fotografie vinden we niet naast de deur. Mijn werkgebied werd het Zeeuwse bos. De mistige foto’s heb ik gemaakt in het nu nog kale landschap rond Groot Abeele.

Bovenstaande foto’s zijn in de herfst gemaakt. De stammen en takken zijn nu nadrukkelijker aanwezig dan op een kleurenfoto. Het bospaadje krijgt door de zachte tinten een dromerig sfeertje.

Je hebt niet altijd veel contrast of kleur nodig om een sterke zwart wit foto te maken. Ook mistig weer geeft een mooi resultaat. De serene sfeer wordt door het zachte grijs versterkt.

Kleur of zwart wit?

En dan zijn er ook gevallen waarin het moeilijk kiezen is. Deze foto is gemaakt door één van de cursisten. Op de cursusmiddag en de fotobespreking kwamen we er niet uit. Welke keus zou jij hier maken?

Alle foto’s zijn gemaakt in RAW en bewerkt in Lightroom of Photoshop.