Vogelperspectief

Fotograferen met een drone, een hoogwerker of op een trap.

4 februari 2024

Laatst vroeg iemand aan mij: ‘Fotografeer jij ook met een drone?’ Dat doe ik niet want ik ben graag middenin het gebeuren. Dan beleef ik de omgeving met al mijn zintuigen en blijf ik alert. Bovendien is mijn hand-oog coördinatie niet optimaal. Als ik kies voor een hoog standpunt zijn de mensen met hun handelingen meestal het hoofdonderwerp.

André Kertész

Tijdens mijn opleiding fotografie heb ik me verdiept in het werk van de Hongaarse kunstenaar André Kertész (Boedapest, 1894 – New York, 1985). Kertesz fotografeerde graag vanuit een hoog standpunt. De foto die hij gemaakt heeft bij de trappen van de Sacre Coeur in Parijs is één van zijn beroemdste foto’s. De compositie van deze foto is perfect. De lijnen sturen je blik naar beneden en de twee personen zijn zo gepositioneerd dat je er als toeschouwer een verhaal bij kunt bedenken.

Geen horizon

Ondanks het hoge standpunt zie je op veel foto’s van Kertész geen horizon. Je ogen worden dan niet, over het onderwerp heen, naar de horizon geleid. Het is een uitdaging om op deze manier te fotograferen. Het lijnenspel en oog voor een goede kadering is hierbij belangrijk. Hieronder een aantal voorbeelden van deelnemers aan mijn workshops geïnspireerd op André Kertész.

Industriële landschappen

Een andere fotograaf waar ik waardering voor heb is Edward Burtynsky (Canada, 1955). Zijn aanpak past beter bij de term vogelperspectief. Hij gebruikt hoogwerkers of zelfs helikopters om zijn onderwerpen te fotograferen. De mens zelf is niet te zien, maar wel de onuitwisbare invloed van de mens op de aarde. Zijn onderwerpen zoals fabrieken, mijnen en stuwdammen zijn vaak verontrustend qua omvang maar, worden in prachtige beelden weergegeven. De foto’s van Burtynsky staan per onderwerp op zijn website. Ook de locaties staan erbij. Reis hier mee over de industriële landschappen. En op deze korte video zie je zijn werkwijze.

Wil je ook meer achtergrond informatie en inspiratie van de grote meesters in de fotografie? Op 9 mei is de 1e Summerschool fotografie. Meer informatie vind je hier.