Winterlicht

Het licht dat uitdaagt om te fotograferen.

9 januari 2024
Fotograferen in de winter.

Wat verstaan we onder winterlicht? Volgens de online versie van Van Dale is winterlicht geen bestaand Nederlands woord. Wel zijn er boeken, festivals en evenementen met de titel ‘Winterlicht’. Het woord spreekt in ieder geval tot de verbeelding. Het daagt uit om te onderzoeken en te fotograferen. Want per seizoen is er wel verschil in de helderheid en de kleur van het licht. Kijk naar onderstaande foto’s.

De foto links is gemaakt in januari rond 13.00 uur. De foto rechts is gemaakt in september ongeveer op het zelfde tijdstip. Het standpunt verschilt wel iets per foto. De foto uit januari is niet vanuit de poort gefotografeerd maar erbuiten. De poort van het Abdijplein ligt in deze periode volledig in de schaduw.

Ieder seizoen is fotogeniek.

Als de zon schijnt, het vriest en er staat een noorder- of oosten wind dan is de lucht helder en intens blauw. Op een mooie dag in de zomer is de blauwe lucht zachter van kleur. In de nazomer is het licht nog zachter en geler. Dit ontdek je vooral door goed te kijken of te fotograferen zonder AI of kunstmatige intelligentie. Want de moderne smartphone camera’s maken alle luchten intens blauw.

Ieder jaargetijde heeft zijn charme. In de winter ben ik gefascineerd door het licht. En ik noem het dan ook winterlicht. De helderheid en hardheid van het winterlicht zorgt voor veel contrast. De lage stand van de zon geeft mooie schaduwen. En je kunt tegenlichtopnames maken zonder dat je vervalt in de oranje kleur van een zonsondergang.

Winterlicht is ideaal voor tegenlichtfotografie.

De tegenlichtfoto van de lantaarnpaal is in de zomer niet mogelijk omdat de zon dan veel hoger staat. Nu reflecteert de zon van onderaf in het glas. De foto van de zee en de lantaarnpaal zijn beide onderbelicht. Onderbelichting is in de meeste gevallen wel noodzakelijk omdat anders de lichte delen overbelicht zijn. De donkere gedeeltes zorgen dan voor een mooi silhouet en meer contrast.

Dit sterke contrast leent zich dan ook prima voor zwart-wit beelden. Alle aandacht gaat nu naar de structuur, de schaduw en het lijnenspel.

En nu maar hopen op een winter met minder regen en veel winterlicht.