Fotoalbum of kijkdoos

Hoe bewaar jij je vakantieherinneringen?

9 oktober 2023
Vakantiefoto’s in een fotoalbum of een kijkdoos?

Hoe bewaar jij je vakantieherinneringen? Maak je een fotoboek? Of blijven je foto’s op je telefoon of een geheugenkaartje staan? Tot de laatste groep behoor ik. Maar af en toe maak ik een fotoboek en na een fotoproject met kinderen ben ik aan het experimenteren met kijkdozen.

Herinneringen aan een vakantie of andere gebeurtenis zijn heel persoonlijk dus ook het maken van een fotoboek. Toch wil ik wat tips geven hoe afbeeldingen het beste tot zijn recht komen. Kijk mee in mijn fotoboeken van Lyon en Barcelona.

Twee fotoboeken.

Ik maak twee fotoboeken. Eén boek met een strenge selectie van omgevingsfoto’s. Deze zijn van het genre: natuur-, architectuur- en straatfotografie. De privé foto’s met o.a. selfies, grappige gebeurtenissen en verblijfplaatsen komen in een ander fotoboek.

Selecteren en nabewerken.

Heb je een eerste selectie gemaakt dan kan je deze foto’s nabewerken. Bijvoorbeeld: het rechtzetten van de horizon, perspectief corrigeren of schaduwen oplichten.

De sfeer of grootsheid omzetten in beeld.

Met een foto kun je nooit meer het gevoel en de waarneming van dat moment oproepen. Maar door het selecteren en presenteren kun je wel dicht in de buurt komen. Wil je bijvoorbeeld de grootsheid van het landschap weergeven, kies dan één foto op één bladzijde van minstens 20×30 cm. Nog beter is een spread over 2 bladzijden. Dit werkt beter dan veel kleine foto’s op één bladzijde.

Foto’s naast elkaar die elkaar versterken.

Twee foto’s naast elkaar kunnen elkaar ook versterken. Bijvoorbeeld doordat de lijnen doorlopen of de kleuren één geheel vormen. Een foto die niet mijn eerste keus was, komt dan toch nog in het boek om een andere foto te versterken. (zie de foto’s in de kerk. De linkerfoto versterkt de rechterfoto.)

Beperk tekst.

Veel tekst leidt af. Kies foto’s uit waarbij het voor de kijker duidelijk is wat je wilt laten zien. Dan is er ook geen extra tekst nodig. Achterin je fotoboek kun je een korte tekst schrijven. Eventueel aangevuld met kleine thumbnails.

Wacht een paar dagen.

Maak een eerste indeling van je fotoboek in het softwareprogramma en sla het fotoboek op. Na een paar dagen bekijk je de lay-out nog eens kritisch voordat je het fotoboek laat printen.

Een kijkdoos met vakantieherinneringen.

Een kijkdoos maken is een leuke activiteit om met kinderen te doen. Het formaat van de printjes moet wel overeenkomen met de maat van de doos. Wil je dit dimensionale effect fotograferen dan is de kijkdoos ook een uitdaging voor volwassenen. Zie hier mijn eerste experimenten.