Wie zijn de grote meesters?

En wat kan je van ze leren?

29 augustus 2023

Binnenkort start de nieuwe fotocursus Grote meesters in de fotografie. Maar wie zijn die grote meesters en wat kunnen we van ze leren? Bovenstaande foto’s zijn van Lee Miller, Germaine Krull, Shadi Ghadirian en Alexander Rodchenko. Zij komen aan bod in de fotocursus van 2023-2024. In deze blog een terugblik met een aantal voorbeelden en resultaten van deelnemers.

Foto iconen

Alfred Stieglitz (USA 1864-1946) richtte als eerste fotograaf zijn camera naar boven en fotografeerde grillige wolkenformaties. Hij heeft tien jaar gewerkt aan zijn reeks Equivalences. Deze abstracte serie van wolken was een doorbraak in de fotografie.

Karl Blossfeldt (D 1865-1932) was beeldhouwer en leraar aan de academie voor Toegepaste kunsten in Berlijn. Lees hier hoe hij in zijn studio met grote nauwkeurigheid onkruid fotografeerde.

De schoonheid van het landschap, liefst ongerept, is sinds de uitvinding van fotografie een favoriet onderwerp. Nu is de invloed van de mens op de natuur actueler dan ooit. Veel fotografen en beeldend kunstenaars brengen de vervuiling en opwarming van de aarde in beeld. Bekijk eens het werk van Kadir van Lohuizen (NL 1963) en Edward Burtynsky (Canada 1955)

Foto’s van cursisten

Mijn streven is niet om de grote meesters te evenaren maar om cursisten te inspireren en uit te dagen tot nieuwe inzichten. Bekijk hieronder een aantal recente foto’s van cursisten.

De wolken van Sandra zijn een voortzetting van de serie Equivalences van Stieglitz. Het lijkt zo makkelijk wolken fotograferen, maar het juiste moment en het juiste kader vinden, vereist veel geduld.

Wim was enthousiast over het werk van Karl Blossfeldt. Hij koos niet voor zwartwit maar kleur en experimenteerde met verschillende achtergronden, bloemen en voorwerpen.

André ging voor de architectuuropdracht naar verzorgingstehuizen. Zijn oog viel op de vele zithoekjes tussen de glas- en staalconstructies. Een mooi beeld van de mens. Altijd op zoek naar contact.

Marjan heeft het afval op strand zo in beeld gebracht dat het net een kunstwerk is. Het tralie- of hekwerk geeft tegelijkertijd de bedreiging van het onderwaterleven weer.

Cécile liet zich bij deze straatfoto inspireren door fotograaf en kunstschilder G.H. Breitner (NL 1857-1923) Door de uitvinding van fotografie was het mogelijk om beweging te fotograferen. Breitner heeft hier veelvuldig gebruik van gemaakt en was hiermee één van de eerste straatfotografen.

Marleen heeft deze foto gemaakt vanuit een zeilboot. Door de lichte beweging ontstaat er een schilderachtige beeld. Zij was gefascineerd door de serie Terre/Mer van Stephan Vanfleteren.

De grote meesters cursus 2023 2024

De fotografen die in dit cursusjaar aanbod komen zijn o.a. Lee Miller, Germaine Krull, Shadi Ghadirian, Desiree Dolron, Alexander Rodchenko, Anton Corbijn, Erik Kessel, Ruud van Empel. De opdrachten zijn uitdagend, inspirerend en allemaal te fotograferen in je eigen omgeving. De fotocursus is inmiddels gestart in september.

‘Kunst is diefstal’

Dit is een uitspraak van Picasso. Tijdens de cursus gaan we niet kopiëren maar onderzoeken we de werkwijze. Je gaat voortborduren, combineren en dan je eigen concept kiezen. Een handig boek met tips hierover is: Steal like an artist van Austin Kleon.