Spontane portretserie

Vrouwen gefotografeerd op Internationale Vrouwendag

15 maart 2023

Tijdens mijn vakantie in Italië was het Internationale Vrouwendag. Op een zonnig terras in Brescia genoot ik van de omgeving en een espresso. Door het lentesfeertje en de vrouwen op straat kwam ik op het idee om een portretserie te maken van de Italiaanse vrouwen. Willekeurige vrouwen even laten stralen door ze te portretteren op deze Internationale Vrouwendag.

Ik sprak de vrouwen eerst aan in het Engels en als dit niet duidelijk was, liet ik mijn verhaal lezen in het Italiaans op mijn telefoon. De reactie was meestal heel positief. Op een enkeling na wilden alle vrouwen die ik aangesproken heb voor mij poseren.

Het is een spontane serie geworden van vrouwen die bewust en zelfverzekerd in de camera kijken. Ook ik heb er plezier in gehad en leuke gesprekken gevoerd. Volgende jaar op Internationale Vrouwendag ga ik dit herhalen. Ik verheug me er nu al op.

Hieronder mijn tekst, die ik aan de vrouwen liet lezen:
‘Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Ik wil vrouwen op straat even laten stralen door een foto van ze te maken. Mag ik van u ook een foto maken? Mijn naam is Karin den Boer. Ik ben fotograaf en woon in Nederland.’