Nieuwe inzichten

Inspiratie na een bezoek aan Rotterdam Photo

2 maart 2023

Begin februari bezocht ik Rotterdam Photo, een tentoonstelling van internationale fotografen die hun werk exposeren in zeecontainers. Daarna bezocht ik Rotterdam art. Een dagje Rotterdam waar ik beslist geen spijt van heb. De meest verrassende onderwerpen van deze dag deel ik in mijn fotoblog.

Herinneringen ophalen met Google Streetview

Joske Vink (NL) gebruikt voor haar project ‘Making Memories Out Of Memories’ foto’s en teksten van haar grootouders. Zij maakten in 1999 een reis naar Lapland. Met behulp van foto’s en teksten heeft Joske deze reis opnieuw gemaakt maar dan via Google Streetview. De digitale reis combineert ze met de foto’s en teksten van haar grootouders in een film. Met deze film kunnen haar grootouders de reis opnieuw beleven. Die zijn dan ook zichtbaar ontroerd door het weerzien en de herkenning.
Zie hier een fragment uit de film. 

1,7 cm per jaar

Met deze fotoserie verwijst Uschi Groos (D) naar the Continental drift. En eerlijk toegegeven, ik moest het ook even opzoeken. Continental drift of continentverschuiving is een geologisch verschijnsel waarbij de continenten bewegen.
In de toelichting bij haar foto’s schrijft ze het volgende: ‘Terwijl ik aan dit project werkte, voelde ik hoe klein de mensheid is tegenover deze natuurlijke processen. Het is de kracht van fotografie om deze grotendeels onzichtbare beweging zichtbaar te maken’. En inderdaad heeft ze deze onzichtbare bewegingen heel krachtig in beeld gebracht. Zie hier haar verhaal en bijbehorende foto’s.

Levenslang

Sara Bennett (USA) fotografeerde vrouwen in Amerika die veroordeeld zijn voor ernstige misdaden. De vrouwen die inmiddels vrij zijn fotografeerde Sara in een ruimte die het meest privé is, de slaapkamer. De vrouwen die nog vast zitten fotografeerde ze in de gevangenis. Niet in hun cel maar in gezamenlijke ruimtes of tijdens hun werk daar. Met haar serie wil ze laten zien dat deze vrouwen zoveel meer zijn dan die ene misdaad. En inderdaad. Door de foto’s en de zelfgeschreven tekst van de vrouwen ontstaat een ander beeld. Kijk en oordeel zelf.
www.sarabennett.org.  klik dan op portfolios: women with life sentences, met de portretseries: the bedroom project en life after life in prison.

Deze series vond ik ook interessant en kun je in zijn geheel op de websites van de fotografen bekijken.
Sepp van DunFragile en Info Expo’s

Maxime Michelet –  My sisters and brothers

 

De overige deelnemers van Rotterdam Photo vind je hier.

En wil je meer weten over de continentverschuiving?