Architectuurfotografie bij de buren

Een korte fotovakantie in België

13 januari 2022

Mensen inspireren en anders leren kijken, dat doe ik altijd met veel plezier tijdens mijn fotoworkshops. Maar afgelopen najaar had ik het plan om zelf eens een paar dagen intensief te gaan fotograferen. Ik koos voor Oostende aan de Belgische kust.

 

Wat doe ik hier? Dat dacht ik toen ik aan kwam op een troosteloos station. Maar op weg naar mijn hotel werd ik al blij van de grote variatie aan bouwwerken. Je vindt er veel huizen in verschillende stijlen zoals klassiek, Jugendstil of modern. In uitstekende staat of juist helemaal in verval, het kan allemaal naast elkaar in België. En door heel de stad is veel graffitikunst te vinden. Ideaal voor een korte fotovakantie.

Fotograferen is onthaasten

Wat is er fijner dan zonder haast rondlopen en fotograferen. Oostende is klein en dat geeft mij juist meer rust en overzicht. In grote wereldsteden word ik altijd onrustig omdat ik niets wil missen. Alles was op loop- en fietsafstand zodat ik met al mijn zintuigen de stad kon ervaren. Wat mijn gevoel bij de stad alleen maar ten goede komt. En voor mij is fotograferen vooral een proces. Graag ga ik nog eens terug naar dezelfde locatie. In dat geval is het gemakkelijk wanneer de afstanden niet te groot zijn.

Niet zoomen maar lopen

De stad Oostende nodigt elk jaar kunstenaars uit om muurschilderingen te maken. Door de gehele stad zijn prachtige kunstwerken te bekijken. Je kunt bij het fotograferen van muurschilderingen inzoomen op een mooi detail maar ik ben altijd opzoek naar de relatie met de omgeving. Zo leg ik de lat voor mezelf hoger. Ik zoek ook de uitdaging op door niet te zoomen. Net als Henri Cartier Bresson, de grote meester in straatfotografie, heb ik alleen een 35mm objectief bij me.

Oostende is niet zo schilderachtig en pittoresk als bijvoorbeeld Brugge of Gent. Maar ben je niet direct opzoek naar schoonheid en laat je je graag verrassen, dan is Oostende een ideale plek om te ontdekken met je camera.