Foto-expositie: de Zeeuwse bibliobussen

Een ontmoetingsplaats in de krimpgemeentes.

25 januari 2020

In Zeeland rijden twee bibliobussen; de Biblioservicebus en de Columbus. Maar naast het uitlenen van boeken bieden deze bussen verschillende andere diensten aan. Ook verschillen deze twee bussen van uitstraling en functies. De Columbus is een innovatieve bus, speciaal ontwikkeld voor het onderwijs op de plattelandsscholen.

De Biblioservicebus beschikt over een geldautomaat, een servicepunt voor postpakketten, en een oplaadpunt voor de OV-chipkaart. Vooral voor ouderen is de geldautomaat een waardevolle aanvulling. De medewerkers van de bus bieden hulp, en het voelt veiliger om binnen te pinnen. De bus staat ook regelmatig bij verzorgingstehuizen. Bestelde boeken uit de centrale bibliotheek in Middelburg of elders in het land worden in de bus opgehaald.

Met deze fotoreportage wil ik de belangrijke sociale functie van deze bussen laten zien. In de vaak afgelegen dorpen met weinig voorzieningen vervullen de bussen een ontmoetingsplek voor ouderen en jongeren. Overdag zijn het vaak de ouderen die elkaar hier ontmoeten en een praatje maken. De medewerkers van de bus hebben een luisterend oor voor grote en kleine verhalen. Maar niet alleen ouderen bezoeken de bussen. Scholen stimuleren het lezen door in groepjes de bus te bezoeken. En voor de oudere jeugd is de bus een geoorloofd uitje op een doordeweekse avond.