Het spookhuis van Veere

Een fotoprentenboek gebaseerd op een oude Zeeuwse sage

4 maart 2018

Tijdens mijn vakantie in Noorwegen kwam ik op het idee om mij te verdiepen in de Zeeuwse sagen. In Noorwegen worden de mythen en sagen meer in leven gehouden dan in Nederland. Denk alleen al aan de trollen die je overal kunt kopen. Ik vroeg me dan ook af welke sages in Zeeland bekend waren. Een oud verhaal over een spookhuis van Veere sprak gelijk tot mijn verbeelding. Dit werd het uitgangspunt voor een nieuw fotoproject. Een fotoprentenboek met de titel: ‘Het spookhuis van Veere’.

Tijdens het fotograferen vielen alle elementen als een puzzel in elkaar. Het museum De Schotse Huizen, toen nog ingericht in oude stijl, was de ideale locatie. De poppen met de klederdrachten werden de hoofdfiguren en de beelden uit de grote zaal fungeerden als spoken. De oorspronkelijke sage heb ik samen met Ilse Brosens iets aangepast zodat het prentenboek geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar.

Het is een verhaal geworden over Emma en haar vader en moeder, die uit een andere stad komen. Nietsvermoedend huren zij een huis van de makelaar Cornelis Grijp. Ben je benieuwd naar het vervolg? Het fotoprentenboekje is te koop voor €7,50 bij de Drukkerij, Middelburg

Te koop:

Bol.com
of stuur een berichtje naar: mail@karindenboer.nl of tel: 06 29441561

Colofon van Het spookhuis van Veere:

Fotografie en beeldbewerking: Karin den Boer
Tekst: Ilse Brosens
De poppen van papier-maché zijn gemaakt door Sylvia van Dam Merrett
De Zeeuwse klederdracht is van de St. Het Walcherse Costuum

Bronnen:

  • De mooiste Zeeuwse mythen en sagen, uitgever Verba 2005
  • Zeven heren en vrouwen verbeeld, Museum De Schotse Huizen, 2013