Kunst op een bijzondere locatie

De Heilige Driehoek, Oosterhout

26 juni 2023
Kunst en religie

Je zou het niet direct verwachten maar drie kloosters in het Brabantse Oosterhout stellen hun gebouwen en tuinen beschikbaar voor hedendaagse kunst. In De Heilige Driehoek, zoals deze locatie wordt genoemd, kun je tot en met 16 juli dwalen in de abdijen en kloostertuinen en kunst bewonderen.

Meer dan de helft van de kunstenaars hebben speciaal werk gemaakt voor deze locatie. Fotografie is niet ruim vertegenwoordigd met werk van Piet den Blanken en Marwan Bassiouni. Maar de films van Fiona Tan en Laura Henno zijn qua camera standpunt en licht ook inspirerend.

Korte films op de biënnale

Op bovenstaande foto zie je een scherm met een fragment uit de film van Fiona Tan. Met deze film verwijst ze naar de Belgische visionair Paul Otlet (1868-1944) Hij werkte bijna 40 jaar aan zijn wereldarchief, het Mundaneum.
Fiona Tan bouwde met computersoftware zijn archief na. In de film dwaal je langs eindeloze rijen archiefkasten. Af en toe zie je een bureau of een open lade die duiden op de aanwezigheid van mensen maar we zien ze niet. Het invallende licht geeft prachtige sfeer beelden.
En door de film werd ik nieuwsgierig naar Paul Otlet.

Laura Henno is geboeid door de veerkracht van mensen die bestaan in de marges van de samenleving. ‘Mijn beelden nodigen de toeschouwer uit om zich te verwonderen over vertrouwde en mysterieuze details, over die momenten dat de tijd lijkt stil te staan.’ In een volledig donkere ruimte toont ze haar film ‘Djo’ over een man die een bijzondere band heeft met honden.

Foto’s en fragment uit haar film zie je hier

Kunst verbreed je horizon

In de Sint Paulusabdij zijn de foto’s van Marwan Bassiouni te zien. Met zijn serie ‘New Western Views’ fotografeert hij door de ramen van moskeeën de blik naar buiten. Van buiten naar binnen en van binnen naar buiten een combinatie van twee werelden.

Van Anne Geene had ik foto’s verwacht. Maar zij kiest ervoor om haar foto’s in bokalen op sterk water te zetten. De afdruk weekt los en drijft als een klein visioentje in de vloeistof. Je moet maar op het idee komen…

Kunst maakt nieuwsgierig en verbreedt je horizon. Ervaar het op h3h biënnale. Een prachtige locatie voor een dagje kunst, natuur en ook niet onbelangrijk…voldoende horeca.

Zie hier de link van h3h biënnale op uitzending gemist NPO start.

Hedendaagse kunst vraagt meestal wel wat uitleg. Bij de kunstwerken op h3h biënnale staat geen informatie. Koop dan ook de bijbehorende catalogus.

De bewoners van de Heilige Driehoek

Benieuwd naar de bewoners van De Heilige Driehoek? Koos Breukel, één van Nederlands beste portretfotograaf, fotografeerde de norbertinessen van Sint-Catharinadal. Dit was ter gelegenheid van hun 750-jarig bestaan. Deze foto’s zijn niet te zien tijdens de Biënnale.  Meer informatie vind je hier.

Boekentip

Denk je weleens: ‘Is dit nu kunst?’ Dan is het boek van Will Gompertz, ‘Dat kan mijn kleine zusje ook’ een aanrader. Een interessant boek voor iedere museumbezoeker die net als ik zich soms afvraagt: ‘wat moet ik hiermee?’