Natuurfotografie in Zeeland

Foto-excursie slikken en schorren

19 december 2021
Fotograferen in een open landschap.

Als ik bij Emmadorp op de zeedijk sta en ik kijk richting Westerschelde dan zie ik een grote vlakte. Voor mij lijkt het op een hobbelig graslandschap. Bomen, die het landschap zo mooi kunnen opvullen, zie ik ook niet. De eerste indruk nodigt niet meteen uit voor natuurfotografie. Toch heb ik in dit ruige Zeeuws landschap al vele malen een foto-excursie georganiseerd. In deze blog vertel ik wat het Verdronken Landschap van Saeftinghe zo bijzonder maakt.

Licht, lucht en land.

Door het open karakter van het landschap heeft het licht enorm veel invloed op het landschap. Het licht is afhankelijk van het weer en het tijdstip van de dag. Een strakblauwe lucht of zware wolkenpartijen, ze vullen het landschap aan met kleuren, vormen en structuren.

Een blauwe lucht lijkt misschien saai. Maar als de kleur blauw komt terug in de spiegeling van het water zorgt dit voor een mooi evenwicht. Blauw geeft ook een gevoel van ruimte. Daarom kies ik voor een lage horizon. Maar dan wel met het kleine kreekje op de voorgrond. De spiegeling van de blauwe lucht combineert mooi met het gele graslandschap (zie foto 1 hierboven) of verdeelt het landschap in blauwe kleurvlakken (foto 2).Bij foto 3 verdeelt de oever de foto in een symmetrisch beeld en de complementaire kleuren blauw en oranje/bruin versterken elkaar.

Bij een bewolkte lucht heeft dit landschap totaal andere kleuren. De donkere wolken met de zon, die hier nog net doorheen komt, geeft veel contrast. Bovenstaande foto’s zijn op de zelfde plaats gemaakt maar met andere weersomstandigheden. Hier is overduidelijk te zien wat het licht doet met je foto’s.
Als de lucht minder spectaculair is, kies dan voor een hoge horizon en zoek de structuur in het landschap.

Wil je dit lege en ongerepte landschap ook ervaren en fotograferen? Op zaterdag 2 april organiseer ik hier een foto-excursie. Meer informatie vind je hier.