Mysterieus licht

Fotograferen in de mist

4 december 2021

Grijze mist lijkt misschien saai, maar het is een ideaal weertype om je foto’s een mysterieus tintje te geven. De achtergrond verdwijnt geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van je locatie en de mistdichte. En juist omdat de omgeving minder nadrukkelijk aanwezig is, kun je de essentie of de boodschap van je beeld beter weergeven.

Zoeken naar de juiste locatie

De smalle straatjes in Middelburg waren mijn eerste doel. Daar vond ik echter geen mysterie maar slechts een helder beeld. De mist was niet dicht genoeg om een gedeelte van de straat onzichtbaar te maken. Geen geheimzinnig sfeertje dus. Ik ging op zoek naar een open gebied waar de mist beter tot zijn recht zou komen.

Bij het kanaal door Walcheren vond ik uiteindelijk mijn ideale locatie. Een watergang waarvan het einde niet in zicht is. Aan de overkant geen nostalgische pakhuizen, maar loodsen en een industrieterrein. Perfect voor de sfeer die ik in mijn gedachte had.

Een unheimische sfeer

Een extra bonus was het stadhuis van Middelburg aan de overkant van het water. Door de mist leek het op een gebouw uit de voormalige Oostbloklanden. Grijs, sober en kolossaal. De spiegeling in het water versterkt de herhaling van de sombere blokken. Bij de foto met het frontale standpunt komt het gebouw nog meer op je af. De confrontatie is groter. Het kader heb ik hier zo gekozen dat er geen lucht meer zichtbaar is aan beide zijden. Het unheimische of beklemmende gevoel wordt zo nog extra versterkt.

Het blauwe uurtje

De schermer, wanneer de lucht mooi blauw kleurt, noemen we het blauwe uurtje. Maar meestal duurt de schermer hooguit een kwartiertje. Samen met de mist zorgden dit voor een mooie afsluiting van mijn fotomiddag.