Een stapje opzij maakt het verschil.

Fotograferen in het bos.

7 november 2021

Herfst, dan denken we gelijk aan warme kleuren maar het najaar kan ook heel somber en grijs zijn. Dat overkwam ons tijdens een fotowandeling in Boswachterij Westerschouwen. Maar ondanks de regen is iedereen met mooie foto’s naar huis gegaan. In deze blog een aantal tips voor een regenachtige herfstdag.

Mooi diffuus licht in het bos.

Op zo’n sombere dag kun je beter niet voor overzichtfoto’s kiezen. Alles wat ver weg is, wordt bedekt met een grijze zweem. Zoek de herfstkleuren dichterbij en focus meer op details zoals op bovenstaande foto’s. En geen zon betekent ook geen schaduw. De structuren van de stammen komen met het diffuus licht dan ook beter tot zijn recht.

Takken als zichtlijnen.

Een wirwar van takken kun je voorkomen door op zoek te gaan naar één tak of stam die je ogen leiden over het beeld. Een zicht- of kijklijn. Een stap opzij en de tak nu rechts van mij geeft een totaal andere foto. Soms kies ik bewust voor een kader waarbij de top van de boom niet zichtbaar is. De grootte van deze omgevallen stam is zo niet goed in te schatten.

Op zoek naar het juiste kader.

Deze afgebroken stam trok ook mijn aandacht. Door rustig de tijd te nemen, ontstaan er steeds nieuwe beelden. Voor deze prachtige stam kies ik steeds een ander kader en standpunt.

En soms zit het er gewoon niet in. Ondanks alle pogingen lukt het mij niet om een geslaagde foto te maken van dit prachtige boompje met roze bloempjes. Na circa 20 foto’s kom ik tot de conclusie dat alleen een heel klein detail acceptabel is. De combinatie van plaats, licht en vorm zijn op dat moment niet geschikt voor de ideale foto. Op naar de volgende boom of op een andere tijdstip terugkomen.

Tips voor de ideale herfstfoto.

De herfst is nog niet voorbij. Veel bomen zijn nog groen. Mijn herfsttip: Loop zoveel mogelijk om je onderwerp heen en kies steeds voor een ander kader. Neem de tijd en accepteer dat de perfecte foto er soms gewoon niet in zit. Veel plezier!