Uitgelicht fotograaf Fred Stein

Sociale fotografie in Dresden, Parijs en New York

2 september 2021

De musea zijn weer open en dat betekent voor mij een inhaalslag maken. Tijdens mijn laatste bezoek aan Amsterdam heb ik mijn persoonlijk record verbroken met 4 musea op één dag. (Tip: op donderdag zijn de fotografiemusea in Amsterdam tot 21.00 uur open.)

Een inhaalrace met museumbezoeken

Om 5.59 uur nam ik de trein vanuit Middelburg met als doel: het Rijksmuseum, het Joods Historisch Museum, de Kahmann Gallery en Huis Marseille. In deze blog wil ik het werk van de Duits-Amerikaanse fotograaf Fred Stein (Dresden 1909- New York 1967) met jullie delen. Zijn foto’s zijn nog te zien tot 7 november in het Joods Historisch Museum.

De opkomst van de handzame camera

Fred Stein was één van de eerste sociaal-documentaire fotografen*. Hij fotografeerde net als Henri Cartier Bresson en André Kertész met een Leica 35mm kleinbeeldcamera. Door het gebruik van deze handzame camera werd het eenvoudiger om mensen direct in hun omgeving te fotograferen.
Vanwege zijn Joodse afkomst vluchtte Stein met zijn gezin naar Parijs en later naar Toulouse. De leicacamera, hun huwelijkscadeau en de negatieven waren één van de weinige bezittingen die ze meenamen. Omdat Stein zijn werk als jurist niet kon uitvoeren in Frankrijk zocht hij werk als fotograaf in de opkomende fotojournalistiek. En met succes.

In Parijs richt Fred Stein zijn eigen fotostudio op en zijn foto’s zijn op verschillende tentoonstellingen te zien. Hij ontmoet o.a. Ilse Bing, Man Ray en André Kertész. Zie in de bovenstaande foto’s hoe deze fotografen elkaar beïnvloedden. In 1941 vlucht het gezin Stein opnieuw, ditmaal naar New York. Daar zet hij zijn carrière voort. Ook in New York komt zijn sociale betrokkenheid terug in zijn foto’s. Portretten en mensen met hun dagelijkse bezigheden zijn de belangrijkste onderwerpen in zijn oeuvre.

*Sociale fotografie, of sociale documentaire fotografie

Deze vorm van fotografie gaat over mensen en de sociale positie die zij innemen in de samenleving. De emotie, de sfeer en het vastleggen van een tijdsbeeld (document) zijn kenmerkend voor deze vorm van fotografie.

Bronnen: Jewish Museum Berlin en Jood Historisch Museum Amsterdam