De kunst van het weglaten

en less is more...

2 juni 2021

De compositieregels, zoals de ‘regel van derden’ en het lijnperspectief, zijn goede handvaten voor de beginnende fotograaf. In elke basiscursus worden deze regels besproken en op internet vind je legio voorbeelden. Ook ik leg de basisregels uit tijdens mijn fotowandelingen. Maar als ik zie dat de deelnemers al veel ervaring hebben, probeer ik ze uit te dagen om de standaardregels los te laten.

Grote meesters in de fotografie

Veel fotografen gingen ons voor door op zoek te gaan naar nieuwe kaders en af te wijken van de gangbare paden. Eén van deze fotografen is Axel Hütte. (Duitsland 1951) Hij heeft zijn fotografieopleiding gevolgd aan de Düsseldorfer Fotoschule van Bernd (1931- 2007) en Hilla (1934-2015) Becher. Weet je het nog…? Het fotografie-echtpaar Becher van de watertorens, graansilo’s, etc. Zij werden bekend met de zwart-witfoto’s van industriële gebouwen. Ook Bernd en Hilla weken af van de norm. Hun onderwerpen fotografeerden ze frontaal en plaatsten ze midden in het beeld.

Een afwijkend kader

Axel Hütte kiest vaak voor een verrassend kader. Op bovenstaande foto’s zie je een klein stukje van het onderwerp maar de grootsheid van de natuur komt toch volledig tot zijn recht. Doordat je geen begin of einde ziet van de gletsjer, de waterval en de mist lijken deze onderwerpen oneindig. De kracht van de waterval is wel degelijk voelbaar ook al zie je hem niet in zijn geheel. De mist lijkt nog mysterieuzer omdat je niet goed kan inschatten wat er achter te zien is.
Kijk vooral hier naar een overzicht van het werk van Axel Hütte

De kunst van het weglaten

Hoe meer je weglaat of buiten je kader houdt hoe meer de toeschouwer erbij kan bedenken. ‘De kunst van het weglaten’ is ook een compositieregel maar geen regel die je wiskundig kunt berekenen. Een kwestie van jouw keus en smaak. En het allerbelangrijkste: nadenken wat je wilt laten zien en keuzes maken.
.

Ben je ook op zoek naar nieuwe uitdagingen?

Wees dan niet bang voor mislukkingen en ga veel experimenteren. In één middag of op één locatie lukt het niet om snel het gewenste resultaat te krijgen. Tijdens de zomerschool Fotografie en bij de cursus ‘Grote meesters’ komt dit onderwerp ook aan bod. De deelnemers hebben dan langer de tijd om te oefenen en kiezen zelf een locatie of onderwerp. Zie hierboven de verrassende resultaten van een aantal cursisten.

 

Zelf wijk ik graag af van regels en ben ik voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen. Het is een zoektocht met af en toe een voltreffer. Op bovenstaande foto’s kies ik bewust voor een lage horizon en veel lucht. Op deze subtiele manier wil ik de nietigheid van de mens laten zien.