Oog voor vorm en structuur

De grote meester, Edward Weston

23 april 2021

De Amerikaanse fotograaf Edward Weston(1886-1958) was een veelzijdig fotograaf, maar in deze blog wil ik zijn stillevens met jullie delen.
Vanaf begin jaren 20 gaat Weston steeds meer experimenteren en zocht hij naar abstracte motieven. Zijn voorkeur voor structuren komt vooral in zijn stillevens sterk naar voren. De kolen en paprika’s die Edward Weston fotografeerde lijken daardoor meer op sculpturen. Over een foto van een kool schreef hij: ‘Ik voel in de kool het hele mysterie van de levenskracht’. Wat een mooie uitdrukking om een foto opdracht aan te koppelen. Edward Weston is één van de fotograferen die we bespreken tijdens de fotocursus grote meesters in de fotografie.

Stillevens fotograferen. Duik in je koelkast!

In deze vreemde tijd, waarin we zoveel mogelijk binnen moeten blijven laat ik jullie de resultaten zien van de cursisten. Laat je verrassen. Duik in je koelkast en leef je uit. Onderzoek hoe het licht valt. Zoek een plekje vlak bij het raam zodat het licht van één kant naar binnen valt. Experimenteer met een reflectie scherm. Heb je die niet, dan is een groot wit karton of een spiegel een goed alternatief. Op onderstaande foto’s zie je dat het licht een belangrijke rol speelt. Probeer een mooie compositie te zoeken van het object in zijn geheel of een gedeelte.  Het is een uitdaging om er geen macrofoto’s van te maken. Succes!