Licht, lucht en landschap

Het Verdronken Land van Saeftinghe

8 oktober 2020

Licht, lucht en land

Als ik bij Emmadorp op de zeedijk sta en ik kijk richting Westerschelde dan zie ik een grote vlakte. Voor mij lijkt het op een hobbelig graslandschap. Bomen, die het landschap zo mooi kunnen opvullen, zie ik ook niet. Een eerste indruk van Het verdronken land van Saeftinghe nodigt niet uit om meteen de camera te pakken. Toch heb ik in dit ruige Zeeuws landschap al vele malen een foto-excursie georganiseerd. In deze blog vertel ik wat dit landschap zo bijzonder maakt.

Door het open karakter van het landschap heeft het licht enorm veel invloed op het landschap. Het licht is afhankelijk van het weer en het tijdstip van de dag. Een strakblauwe lucht of zware wolkenpartijen, ze vullen het landschap aan met kleuren, vormen en structuren.

Landschap en kleur

Een blauwe lucht lijkt misschien saai. Maar als de kleur blauw komt terug in de spiegeling van het water zorgt dit voor een mooi evenwicht. Bij foto 3 verdeelt de oever de foto in een symmetrisch beeld en de complementaire kleuren blauw en oranje/bruin versterken elkaar. Blauw geeft ook een gevoel van ruimte. Daarom kies ik voor een lage horizon. Maar dan wel met het kleine kreekje op de voorgrond. De spiegeling van de blauwe lucht combineert mooi met het gele graslandschap (foto 2) of verdeelt het landschap in blauwe kleurvlakken (foto 1).

Landschap en lucht

Bij een bewolkte lucht heeft dit landschap totaal andere kleuren. De donkere wolken met de zon, die hier nog net doorheen komt, geeft veel contrast. Als de combinatie van het licht en de lucht minder spectaculair is,  kies dan voor een hoge horizon en zoek de structuur in het landschap.

Landschap en licht

Bij de eerste twee foto’s is overduidelijk te zien wat het zonlicht doet met je foto’s. Tot slot dan nog het avondlicht. Als de zon wat lager aan de hemel staat, leent dit uitgestrekte landschap zich voor mooie silhouetten.