Zichtlijnen aan de Zeeuwse kust

Fotograferen op het strand

6 september 2020

Zee, land en lucht.

Hoe maak je nu een sterke foto van de zee en de lucht? Afgelopen week heb ik de fotoreizen ‘Zeeuws licht’ voorbereid. In deze blog deel ik wat tips over het fotograferen op het strand.

Door het weidse uitzicht zijn de lucht, het licht en de wolken sfeer bepalend. Een lucht vol wolken geeft een druk en vol beeld. Een egale lucht creëert een sfeer van rust en ruimte. Behalve de paalhoofden of een eenzame boei hebben we meestal geen voorgrond. Mensen doen nu even niet mee, niets leidt verder af. Daarom zijn de wolken en hun vormen zo bepalend voor de compositie.

Waarom heeft de foto met de grijze lucht (foto 1) het net niet? Er zit te veel contrast tussen de wolken en het licht achter de duinen. De vormen en vooral ook de verdelingen van de wolken binnen het kader zijn niet goed in evenwicht. Bij de andere foto’s zijn de wolken in een mooie lijn verdeeld over het beeld. Dit noemen we zichtlijnen. Lijnen die samenkomen op één punt op de horizon.

De vloedlijn en de spiegeling fotograferen.

Niet alleen de wolken maar ook de vloedlijn en het schuim van de golven zijn zichtlijnen. Kijk naar bovenstaande foto’s om te zien hoe deze elementen steeds voor een ander beeld zorgen.
Tijdens de fotoreis gaan we met afgaand water naar de Zeeuwse stranden. Dat betekent dat het zand nat is. Er ontstaan zo mooie geultjes met water, die zorgen voor spiegelingen of een goede vlakverdeling.

Nieuwe uitdagingen

Ken je alle composities regels, dan is het juist een uitdaging om daar vanaf te wijken en te gaan experimenteren. Zie bovenstaande foto’s met een frontaal beeld zonder zichtlijnen. Maar hoeveel foto ervaring en welke apparatuur je ook hebt, op het strand bepalen de weersomstandigheden de sfeer van je foto.

Zelf ervaren? Op 9 en 10 april 2022 organiseer ik een compleet verzorgde fotoreis.