Fototips tijdens de lockdown

Fototips, fotoboeken en documentaires

5 mei 2020
In deze blog verzamel ik tips om te doen tijdens de thuisblijf maatregel door het Coronavirus. Want we blijven anders kijken en verwonderen.

 

5/5 Lees- en kijk tip 4:

Het fotomagazine PF vind ik het meest interessante Nederlandstalige fototijdschrift. De nieuwste ontwikkelingen over fotoapparatuur staat erin. Maar ook veel aandacht voor fototentoonstellingen, fotografen en hun werk en fotoboeken. Tot 11 mei heeft PF een aantrekkelijke aanbieding. € 29,95 voor een jaarabonnement.
Lekker lezen en inspiratie. (ook een leuk moederdag kado!)

 

26/4 Lees- en kijk tip 3: Twee documentaires

Morgen is het geen koningsdag maar woningsdag. Een extra lang weekend dus. Tijd voor jezelf, familie en hobby’s. Hieronder de links naar twee documentaires van de Duitse fotograaf Thomas Struth en de Amerikaanse fotograaf Garry Winogrand. Het is vooral interessant om te zien hoe verschillend de werkwijze is van beide fotografen.

Thomas Struth (1954) was een leerling van het beroemde foto echtpaar Bernd en Hilla Becher. Vooral in zijn beginjaren is de invloed van het echtpaar duidelijk aanwezig. Met zijn technische camera kiest Struth voor perfectie. De composities zijn goed overwogen met een centraal perspectief. Zijn werk is veelzijdig met o.a. architectuur, familieportret, bezoekers in beroemde musea. De meest recente fotoserie, Nature & Politics, bestaat uit gigantische foto’s van wetenschappelijke en technologische onderzoekscentra.

Documentaire Thomas Struth

Garry Winogrand (1928-1984)  was voornamelijk straatfotograaf en legde de Amerikaanse samenleving vast. Hij heeft juist een spontane en snelle manier van werken. Er zit veel beweging in zijn foto’s. Kijk vooral hoe er dynamiek en actie ontstaat doordat de horizon in zijn foto’s niet altijd recht is. Iets om te onthouden tijdens de nabewerking van je foto’s. Of om uit te proberen tijdens het fotograferen.

Documentaire Garry Winogrand

Welke fotograaf heeft jouw voorkeur en zie je vergelijking met jouw werkwijze? Wil je meer weten over de fotografie geschiedenis en verschillende stromingen in de fotografie? Deze zomer start ik met de Zomerschool fotografie. Vijf dagen kan je jezelf onderdompelen en verdiepen in fotografie. Meer info vind je hier.

 

23/4 Fototip 5: Fotograferen met een spiegel.

Met een spiegeltegel kun je leuke effecten bereiken. Vooral als je een goede combinatie vindt met het spiegelbeeld en de achtergrond. Het is even zoeken naar de juiste hoek. En een afweging of je jezelf of een gedeelte van jezelf in de spiegel wilt laten zien. De keus is aan jou. Zie de voorbeelden ter inspiratie. Uit ervaring van eerdere workshops zijn zowel kinderen als volwassenen hier enthousiast mee bezig. Wees wel voorzichtig en let erop dat de spiegel schoon is. Vingerafdrukken en vlekken zijn wel goed te zien als je de foto op een computerscherm bekijk of wilt printen. (De spiegeltegels zijn te koop bij de bouwmarkt)

16/4 Fototip 4: Fluitenkruid en lente inspiratie.

Even een luchtje scheppen en een klein rondje. Dat is toegestaan tijdens deze corona crisis. Het liefst alleen. Laat dat nu net de meeste ideale situatie zijn om op je gemak de lente te fotograferen. Je hoeft met niemand rekening te houden. En je hoeft ook helemaal niet ver weg. In het park, langs de berm. Het fluitekruid is overal.

14/04 Fototip 3: Kijk eens naar boven.

De afgelopen weken hebben we heerlijk van de zon kunnen genieten. Stralend blauwe luchten en de lente met alle frisse kleuren. Prachtig, maar een wolkje voor de zon zorgt toch ook voor wat afwisseling. Hierboven zie je een aantal voorbeelden om wolken te fotograferen. Dit zijn geen landschapsfoto’s met wolken. Het is een uitdaging om de horizon weg te laten en de wolken als vormen in een mooie compositie te plaatsen. Kijk eens wat vaker naar boven en ontdek hoeveel bijzondere vormen er ontstaan.

10/04 Lees- en kijktip 2: Video presentatie Stephan Vanfleteren present at home.
Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU antwerpen heeft 5 videopresentaties online staan over de werkwijze van Stephan Vanfleteren. Interessant om te bekijken. Ook als je de tentoonstelling in Antwerpen hebt gezien. Vooral de eerste video’s (vroeg werk en press) spreken mij wel aan. De problemen en onzekerheid waar Vanfleteren tegen aanliep, als beginnend fotograaf, zijn hierin herkenbaar. Video 3 (Elvis en Presley) laat minder bekend werk zien. Deze presentatie gaat over de roadtrip die van Vanfleteren samen met fotograaf Robert Hubert heeft gemaakt. Ze fotograferen elkaar als look a like van Elvis Presley tijdens hun reis door Amerika. Deze korte video´s zijn beslist de moeite waard om tijdens het paasweekend te bekijken.

Hier de link naar de presentaties

7/04 Lees- en kijktip 1: Fotograaf Martin Parr met de series Bored couples.

Martin Parr (Epsom GB 1952) is één van mijn favoriete fotografen. Op een humoristische wijze houdt hij ons een spiegel voor over de consumptiemaatschappij. Erg toepasselijk in deze tijd waarin we weer op ons zelf zijn aangewezen. Zijn foto’s zijn niet altijd even tactvol. Maar ik kan zijn open en direct werkwijze wel waarderen. Hij fotografeert meestal met een groothoeklens zodat hij zijn modellen dicht op de huid zit. Bovendien gebruikt hij vaak flitslicht. Door op zo’n manier te fotograferen, maak je jezelf niet direct onzichtbaar.

Zijn serie ‘Bored couples’ (foto 1,2, en 3) vind ik geweldig. Waarschijnlijk heb ik zelf ook weleens zo op een terras of in restaurant gezeten. Even een moment in je eigen wereld. Deze serie is gemaakt in de jaren 90. De smartphone was er toen nog niet anders hadden deze mensen vast op hun smartphones gekeken. Wel of geen telefoon als je even niets te zeggen hebt of je je verveelt. Nu kunnen we niet uit gaan. Wie had er verwacht dat uitgaan tijdelijk verboden is.

Maar er komen vast betere tijden. Wat zullen we dan weer genieten op een terrasje in de zon. Ik kijk er al naar uit.
Voor nu wens ik je veel plezier met de humoristische foto’s van Martin Parr. Google Martin Parr. Als je één van zijn boeken koopt, heb je nog meer kijkplezier en inspiratie. De foto’s zijn uit het boek: Martin Parr door Val Williams, uitgever: Phaidon. ISBN 0-7148-4389-x. (#shoplocal)

1/04 Fototip 2: Maak zelf je filters.

Deze fototip is heel leuk om samen met kinderen te doen. Knip een stukje vilt iets groter dan de lens van je camera en maak er een gaatje in. Het stukje viltje bevestig je voor de lens met een elastiekje en klaar is je filter. Bij de voorbeelden hierboven heb ik een blauw stukje vilt gebruikt en een papieren zakdoekje met een klein gaatje. Doe je deze opdracht samen met kinderen dan is een  eenvoudige compact camera is het meest geschikt.

31/03 Fototip 1: Een stapje opzij.

Het kiezen van het juiste kader (de randen van je foto) is zo belangrijk voor een goede compositie. Kijk op bovenstaande foto’s en zie het verschil door de camera circa 20 cm naar rechts te verplaatsen. Hierdoor ontstaat er een andere kadering en een betere compositie. Bij foto 1 is de vlakverdeling beter. Er loopt een diagonale kijklijn door het beeld. Het zandhoopje, zeewier en de schelpen vormen een lijn dwars over het beeld van linksonder naar rechtsboven.