De grote meester, Edward Weston

Een fotograaf met oog voor vorm en structuur

23 maart 2020

De Amerikaanse fotograaf Edward Weston(1886-1958) is één van de fotografen die in de cursus Grote Meesters wordt besproken. Weston was een veelzijdig fotograaf, maar in deze blog wil ik zijn stillevens met jullie delen. Vanaf begin jaren 20 gaat Weston steeds meer experimenteren en zocht hij naar abstracte motieven. Zijn voorkeur voor structuren komt vooral in zijn stillevens sterk naar voren. Over een foto van een kool schreef hij: ‘Ik voel in de kool het hele mysterie van de levenskracht’. Wat een mooie uitdrukking om een foto opdracht aan te koppelen.

Stillevens fotograferen. Duik in je koelkast!

In deze vreemde tijd, waarin we zoveel mogelijk binnen moeten blijven laat ik jullie de resultaten zien van de cursisten. Laat je verrassen. Duik in je koelkast en leef je uit. Onderzoek hoe het licht valt. Zoek een plekje vlak bij het raam zodat het licht van één kant naar binnen valt. Of plaats je groenten of fruit bij een raam aan de noordzijde. Experimenteer met een reflectie scherm. Heb je die niet, dan is een groot wit karton of een spiegel een goed alternatief. Probeer een mooie compositie te zoeken van het object in zijn geheel of een gedeelte. Zie het als een uitdaging om er geen macrofoto’s van te maken. Succes.

Heb je vragen of wil je de resultaten met mij delen? Mail je foto’s naar: mail@karindenboer.nl. Bij meer dan 20 foto’s ga ik op zoek naar een presentatievorm. Hoe? Dat is nu nog onzeker, maar er komen betere tijden. Het mysterie van de levenskracht!

Bekijk ook nog eens mijn blogs over zomerfruit en het geluk van een bloemkoolfotografe voor meer inspiratie.