Fotoproject ‘Op zoek naar Nekkers’

Een Zeeuwse sage verbeeldt

2 mei 2019

Een fotoproject op zoek naar Nekkers.

Maar wat zijn Nekkers? Volgens het boek de mooiste Zeeuwse mythen en sagen is een Nekker een boosaardige watergeest. Kwam je vroeger te dicht bij het water dan was de kans groot dat er plotseling een haak uit het water kwam. Die haak of Nekker trok je de diepte in. Bij het lezen van dit volksverhaal kwamen er bij mij allerlei creatieve ideeën naar boven.

Suspense in je foto’s

Haken en mensen die in een diepe donkere kreek verdwijnen. Het is allemaal te maken met photoshop. Voor mij was dat een te gemakkelijke en voor de hand liggende oplossing. Ik ging de uitdaging aan, door op zoek te gaan naar spannende locaties. Een plek waarbij je het gevoel krijgt dat er elk moment iets kan gebeuren. Een suggestie, een verwachting. De ontmoeting met de watergeest mag je zelf invullen…

Spannende fotolocaties

Zo begon mijn project naar het zoeken van geschikte locaties. Een tocht langs kreken en sloten om daar vervolgens een spannend sfeertje te creëren. Geen gemakkelijke opdracht, maar wel een mooie uitdaging.

Een groot probleem waar ik tegenaan liep, was een suggestie of spanning oproepen in een beeld. Ik kwam al snel tot de ontdekking dat het geen weids overzicht moest worden. Meer beklemming bereikte ik door de horizon in mijn foto’s weg te laten.

Work in progress

Maar de beelden bleven voor mij toch te realistisch. En ik had mezelf voorgenomen geen photoshop trucs te gebruiken. De oplossing was het fotograferen met gekleurde cellofaan papiertjes voor de lens. Het effect was afhankelijk van de lichtinval door het papiertje. Op deze manier had ik niet de volledige controle maar wel onverwachte effecten.

Foto expositie

Meer als een jaar heb ik aan de serie gewerkt. En het laat me nog niet los als ik een kreek of vijver zie. Inmiddels heb ik wel een mooie serie om te exposeren tijdens de internationale kunstmanifestatie, Huntenkunst in Ulft. Van 24 tot 26 mei 2019 kun je mijn werk en van circa 250 andere kunstenaars bewonderen.