Fotoworkshops op school

10 jaar fotografieles aan kinderen

4 januari 2019

Mijn eerste fotoworkshop was op een basisschool in Middelburg. Dat was in januari 2009, dus 10 jaar geleden. In deze blog een terugblik op 2018 met foto’s en uitleg over de opdrachten. Want fotoworkshops voor kinderen verzorgen is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Bovendien vind ik het erg leuk om met kinderen te werken.

Begin 2018 ben ik zelfs gestart met fotoworkshops in groep 1 en 2. Dit was een naschools project van de gemeente Borsele. We gingen op zoek naar vormen en natuurlijk fotografeerden we ook elkaar. Bij groep 3 en 4 leggen we de lat al wat hoger. Hoe zie ik er vanboven uit? En hoe ziet de wereld eruit als ik naar boven kijk.

De meeste workshops verzorg ik voor groep 5 tot en met groep 8. Het perspectief, standpunt en kader komen natuurlijk aan bod. Maar we fotograferen ook  met spiegels en andere materialen die we voor de lens houden. Bij naschoolse projecten zijn de groepen kleiner en is er vaak tijd om een fotostrip te maken. Soms hebben we geluk en ligt de school vlakbij een oude dorpskern. Een nostalgisch plein met een kerk geeft natuurlijk al veel inspiratie. Maar niet elke school heeft een mooie locatie dichtbij. Dan is het een extra uitdaging om in een alledaagse woonwijk bijzondere foto’s te maken.

Voortgezet onderwijs

Tijdens speciale project- en cultuurdagen geef ik fotoworkshops op het voortgezet onderwijs. Meestal zijn dit meerdaagse projecten. Er is dan ook tijd voor verdieping en we besteden meer  aandacht aan de inhoudelijke kant van het beeld, zoals journalistieke- en reclamefotografie. Of we laten ons inspireren door de grote namen in de fotografie of beeldende kunst.  De foto opdrachten krijgen dan ook een meer conceptueel karakter.

Dank aan alle kinderen

Ik geniet ervan hoe kinderen omgaan met fotografie. Ze hebben een spontane kijk op hun omgeving en worden nog niet gehinderd door standaardregels.  Kinderen kiezen verrassende standpunten en laten zich leiden door hun intuïtie. Deze ervaringen wil ik ook graag weer delen in mijn workshops voor volwassenen.

Dank aan alle kinderen in Zeeland. Want er zijn maar weinig scholen in Zeeland waar ik niet ben geweest in de afgelopen 10 jaar.