Zeeland maar dan anders.

Beweging in het landschap

5 november 2018

Zeeuws landschap maar dan anders.

Een fototentoonstelling met foto’s die gemaakt zijn op Walcheren. Landschapfoto’s van de bekende Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. Als fotograaf en inwoner van Walcheren was ik hier natuurlijk erg benieuwd naar. Ik plande een museumdag en ging ‘anders kijken’ naar Zeeland in Den Haag.

Geen ‘Zeeuws licht’.

De foto’s van Vanfleteren hebben een donkere sfeer en hangen in een donkere ruimte. Ik herken niet direct het Walcherse landschap, een landschap met zee, wind en sterk wisselende wolkenpartijen. Maar deze fotoserie (titel: Terre/Mer) is gemaakt in de winter en tijdens de schemering. In zijn interview vertelt hij: ‘In de avond of vroege ochtend, in de uitersten van de dag, daar moet het gebeuren’. Vanfleteren gelooft ook niet in het ‘Zeeuwse licht’. Het licht aan zee heeft volgens hem te maken met de ruimte om je heen.

Donkere en mysterieuze beelden.

Bekend, maar toch anders. Pas bij een tweede keer kijken, zie ik een herkenbaar landschap. Een paar voorbeelden hiervan. De foto van de glooiende duinen vind ik het mooist. Vooral om de bijzondere wijze waarop de duinen zijn weergegeven. Zo ook de foto waar het voetpad als het ware door de duinen snijdt. En de foto van het weggetje door de polder, dreigend door de grillige vorm van een boom, scheef gegroeid door de wind. Verder serene foto’s van de zee, die op een rustig moment is gefotografeerd met egale grijze luchten.

Ik houd wel van zo’n geheimzinnig sfeertje of foto’s waarbij je zelf je fantasie kan gebruiken. Maar dat Vanfleteren geïnspireerd is door Mondriaan en zijn tijdgenoten, zie ik niet. Daarvoor mis ik hun felle kleurgebruik. Logisch, want zij waren in de zomer in Zeeland. Alleen de beweging, door de camera mee te trekken, verwijst naar de toets van de schilders.
Meer informatie:  tentoonstelling en het tijdschrift: ’Aan zee’ 
In het tijdschrift staan veel foto’s uit de serie Terre/Mer. Verder interessante artikelen over de schilders tijdens hun verblijf op Walcheren.

Mijn experiment met creatieve onscherpte

Nog meer landschapsfotografie met creatieve onscherpte.

Gek op foto’s met beweging of onscherpte? Google dan eens de Nederlandse fotograaf  Rob Nypels.
Zelf aan de slag gaan, kan ook. Fotografeer vanuit een rijdende trein of auto. Met wat oefenen, word je er handig in om vooruit te kijken en op het juiste moment de foto trekken.

Foto-excursie in de Zeeuwse wildernis

Wil je graag experimenteren met landschapsfotografie? Ga dan mee fotograferen en wandelen in de Zeeuws wildernis op zaterdag 8 december. En experimenteren is niet persé noodzakelijk. Ook voor de ‘gewone’ fotograaf heeft dit natuurgebied genoeg te bieden. Meer informatie: fotograferen in de Zeeuwse wildernis.