Rozen en zomerbloeiers.

Verslag van een fotoworkshop

8 juni 2018

Op een zomerse dag fotograferen in een park. Heerlijk!  Rustig rond lopen en je laten verleiden door de kleuren en geuren. En klik. Een geslaagde foto. Want bloemen zijn van zichzelf al prachtig. De vormen en kleuren. Het hart van de bloem als stralend middelpunt.  Gegarandeerd een mooi plaatje. Maar wil je meer uit ‘de bloem’ halen? Ga dan de uitdaging aan om niet alleen in te zoomen of te focussen op de bloem. Maar zoek een mooie combinatie met de bloem(en) en de omgeving.
Tijdens een fotoworkshop in de Zeeuwse Rozentuin kregen de deelnemers de opdracht om verder te kijken dan de roos.  Lees en kijk naar de ervaringen

Het bloempje en de bij.

Bloemen en insecten, het zijn geliefde onderwerpen voor menig fotograaf. De verleiding is dan ook groot om helemaal in te zomen op het hoofdonderwerp. Op de foto hierboven voegt de omgeving juist iets extra’s toe aan de compositie en de beeldtaal. De stelen van de lavendelbloemen en de herhaling van kleuren en lijnen maken de foto juist levendiger. In gedachten zie je de lavendel zachtjes bewegen door de wind en hoor je de bij zoemen.
De foto heeft een sterke compositie ondanks dat het hoofdonderwerp in het midden staat en niet op de gulden snede. De linkerhelft is drukker-zwaarder dan de rechterhelft van het beeld. De foto is daardoor niet symmetrische of statisch, wat vaak wel het geval is met het onderwerp in het midden.

 

Ook de foto hierboven is niet helemaal gefocust op de bloem met zijn insect. De roze rozen maken de foto liefelijk. De voorste rozen zijn niet scherp wat het beeld nog eens extra verzacht. De bij met zijn mooie vacht zou je bijna willen aaien.

Bloemen en omgeving

Hoe belangrijk de rol van het licht op je foto is, blijkt wel uit de twee foto’s.  De bijna zwarte en onderbelichte achtergrond doet je geloven dat de bloem met de blaadjes zweven. Een magisch beeld. Bij de foto met witte roos geeft de reflectie van het licht juist de meerwaarde. De lichte delen op de achtergrond geven diepte of extra ruimte in het beeld. En het reflecterende licht van het omgevingsgroen weerkaatst in de witte roos.

Rozen, stokrozen, pioenrozen en andere zomerbloeiers vind je nu overal. Voordeel, fotograferen kan even tussendoor. Een momentje voor jezelf in de tuin, balkon of tijdens de lunchwandeling.  Ook met het bloemetje op je smartphone kom je tot mooie resultaten. En die dure macrolens hoef je ook niet speciaal aan te schaffen. Geniet ervan! Fotografeer, herhaal en daag jezelf uit.

 

Fotoworkshop: Een zee van Bloemen

Wil je bloemen fotograferen en meteen tips krijgen in de praktijk? Meld je dan aan voor de workshop op 27 juni. Deze workshop wordt georganiseerd samen met mini camping de Visser. Rond deze tijd van het jaar zijn er prachtige bloemenvelden rond de camping.  Meer info.