Steegjes en straatjes

Een fotorondje door je eigen stad

16 mei 2018

Loop je weleens een fotorondje in je eigen stad? Ik niet. Meestal ga ik op mijn fiets naar de bestemming en weer terug naar huis. De afgelopen weken heb ik diverse fotowandelingen georganiseerd. Tijdens de voorbereiding liep ik door Middelburg en  heb ik veel onbekende plekjes ontdekt. Hieronder wat tips, die natuurlijk overal toepasbaar zijn.

Tips voor een fotowandeling.

Ik was verrast door de vele steegjes in Middelburg. Hoe kun je nu het beste steegjes fotograferen? Als je een smal straatje goed tot z’n recht wilt laten komen, kan je beter geen zoomlens gebruiken. Als je inzoomt, trek/zoom je het beeld in elkaar. De diepte verdwijnt zo uit je foto. Door gebruik te maken van je groothoek (18-24mm) wordt de diepte en dus ook de lengte van het straatje vergroot. Een smalle straat lijkt zo nog smaller dan in werkelijkheid. Wil je juist een zo getrouw mogelijke weergave, dan kan je het beste fotograferen met een 35-50 mm brandpunt. Bij een smartphone is de brandpuntsafstand meestal niet in te stellen, maar met wat uitproberen is het effect gelijk duidelijk.

De voorgrond is belangrijk bij een groothoek lens

Bij het gebruik een groothoek is de voorgrond altijd sterk aanwezig. Maak daar gebruik van. Bijvoorbeeld een muur met mooie stenen, mos of zelfs graffiti. Een lager standpunt kiezen, zodat de grond meer aandacht krijgt, is ook een optie. Bij de foto in Vlissingen vallen de bloembakken op. De lantaarnpaal rechts is daardoor minder nadrukkelijk aanwezig.  De zichtlijnen zorgen ervoor dat je ogen naar het eind van de straat worden getrokken.