Vakantie? Bezoek een fototentoonstelling!

Fototentoonstellingen in Amsterdam

14 februari 2018

Hebt u een uitstapje in de voorjaarsvakantie? Combineer dit met een bezoek aan een museum. En denk dan aan een citaat van Pablo Picasso: ‘Kunst wist het stof van het dagelijks leven van onze ziel’. In mijn blog drie fototentoonstellingen die ik kan aanbevelen. Natuurlijk vanwege de sterke foto’s maar ook de informatieve kant is interessant voor een minder fanatieke fotograaf….en/of mede reisgenoot.

Foto’s met een politieke lading.

Fotograaf Eddo Hartmann reisde vier maal naar Noord Korea. Met toezicht en strenge regels fotografeerde hij de hoofdstad Pyongyang. Beelden van hoofdsteden herkennen we meestal aan chaotisch verkeer, veel mensen, reclame, gezellige terrassen en winkelstraten. Niets hiervan zien we terug in deze tentoonstelling met de titel: Setting the stage. Streng, strak, geregistreerd en geënsceneerd zijn woorden die in mij opkomen bij het zien van deze beelden. In een video-interview vertelt Hartmann zijn ervaringen en hoe hij deze sfeer zo het treffend in beeld heeft gebracht. Foto´s of decors waarin af en toe mensen poseren. Zelfs bij de portretfoto’s is vooraf de plaats, de persoon en het kledingvoorschrift bepaald. Samen met de bijbehorende geluidsfragmenten leef je mee in een stad waarin het regime constant aanwezig is. Nog te zien tot 4 maart 2018
http://www.huismarseille.nl/tentoonstelling/eddo-hartmann-2/

Jeruzalem, stenen als wapen, obstakel en bescherming.
Ook te zien in Huis Marseille, Jerusalem Stone, van Ad van Denderen. Van Denderen fotografeert al 25 jaar het dagelijkse leven in Israël en Palestina. Nu te zien in een overzichtstentoonstelling met steen of stenen als terugkerend thema. De serie Rawabi spreekt mij het meest aan. Rawabi is een fotoserie over de bouw van een nieuwbouwwijk. Van Denderen combineert hier foto’s van de toekomstige bewoners met maquettes en poppetjes. Hij fotografeert straten zonder mensen met hard zonlicht en contrasterende schaduwen. Huizen met ramen waardoor nog geen enkel teken van leven te zien is. Een politieauto, honden en futuristische fitnessapparatuur versterken een unheimisch gevoel. Nog te zien tot 4 maart 2018
http://www.huismarseille.nl/tentoonstelling/ad-van-denderen/

 

Foto’s van mens en natuur

Toevallig ben ik aanwezig bij de opening van Human Nature van de Amerikaanse fotograaf Lucas Foglia in het Foam Amsterdam. Foglia  fotografeerde voor deze serie in Amerika maar ook daarbuiten. Foto´s over mensen en hun relatie met de natuur en het milieu. Projecten van wetenschappers, milieu-activisten, gevangenen, allemaal mensen die nauw samen leven met de natuur, de natuur beschermen, verzorgen of onderzoeken. Elk project zou een aparte fotoreportage kunnen zijn, maar Foglia geeft dit heel mooi in één beeld weer. Terwijl Donald Trump spot met milieubewegingen, klimaatwetenschappers en de klimaatverandering, laat Foglia mij weer met andere ogen naar Amerika kijken. Nog te zien tot 15 april 2018
https://www.foam.org/nl/museum/programma/lucas-foglia

Bron citaat Picasso: paradijsvogelsmagazine