De schaduwkant

Het schaduw spel van de Hongaarse fotograaf André Kertész

4 november 2017

Eenvoudige voorwerpen fotograferen zodat het prachtig kunstwerken worden. Dat kon de Hongaarse fotograaf André Kertész. Kertész is één van de grote meesters in de fotografie. Niet alleen zijn stillevens, ook het gebruik van schaduwen en het vogelperspectief zijn kenmerkend voor zijn werk. Ik bezocht de overzicht tentoonstelling van hem in het Foam Amsterdam. In deze blog licht ik zijn stillevens en mijn inspiratie toe.

‘De Vork’

André Kertész, in 1894 geboren in Hongarije, woonde van 1925 tot 1936 in Parijs. Daarna verhuisde hij naar New York waar hij de rest van zijn leven heeft gewoond. Het werk van Kertész inspireert mij vooral omdat hij in zijn compositie vaak gebruik maakte van de aanwezige schaduwen. Dat zien we in zijn straatfotografie. Maar ook in één van zijn bekendste werken, ‘de Vork’. Een treffend voorbeeld van prachtige eenvoud. Deze foto en soort gelijke foto’s zitten als beelden in mijn hoofd. Ze zetten mij op een verloren moment altijd aan het fotograferen. Bijvoorbeeld als ik een mooie schaduw zie of een eenvoudig stilleven met het invallend daglicht.

 

Verbinding met binnen en buiten

De overzicht tentoonstelling van Kertész toont veel herkenbare beelden voornamelijk zwart/wit foto’s. Zoals het atelier van Mondriaan in Parijs, de foto’s van zijn broer Jeno en de surrealistische serie ‘Distortions waarin hij gebruik maakte van spiegels. Op oudere leeftijd fotografeerde hij, vanwege zijn gezondheid, veel in huis. Het uitzicht op Washington Square. Met behulp van voorwerpen in huis en het uitzicht verbond hij binnen met buiten. Het enige kleurenfotoboek “From my window” droeg hij op aan zijn inmiddels overleden vrouw Elisabeth. Het glazen beeldje was een herinnering aan haar.

Niet achter de geraniums zitten, maar ze fotograferen…
Kopieën van zijn stilleven foto’s zouden eigenlijk in verzorgingshuizen moeten hangen. Als inspiratie voor iedereen die slecht ter been is. Ik denk dat men veel plezier zou beleven aan het fotograferen van eenvoudige voorwerpen of herinneringen. En de directe omgeving wordt zo met een andere blik bekeken.

De tentoonstelling in het Foam is nog te zien tot en met 10 januari 2018. https://www.foam.org/nl/museum/programma/andre-kertesz

Maar ook op google is veel informatie en beeldmateriaal te vinden. In het FD een mooi verhaal over zijn leven en werk:

https://fd.nl/fd-persoonlijk/1219381/de-eenzame-beelden-van-andre-kertesz