Herfst, fotograferen met tegenlicht.

9 oktober 2017

Herfst. Dat betekent dat de zon laag aan de hemel staat. Tegenlicht, strijklicht en een groot contrast tussen licht en donker. Ik geniet er altijd van om hiermee te experimenteren. Hieronder licht ik een aantal foto’s toe die ik gemaakt heb met mijn smartphone. Op de meeste smartphones zit wel de mogelijkheid om de belichting iets aan te passen. Experimenteer daar eens mee. Ook met de effecten van HDR.

Tegenlicht

Zolang de zon niet direct in de lens schijnt en grote lichtvlakken worden vermeden, is het fotograferen met tegenlicht meestal geen probleem. De lucht wordt bij tegenlicht vaak te licht (overbelicht) in verhouding met het onderwerp. Dit geldt ook voor andere lichte of reflecterende elementen binnen je kader. Door in te zomen op je onderwerp is het ook makkelijker om de zon ‘buiten beeld’ te houden. De foto (1) met de koe heb ik iets overbelicht. Hierbij heb ik opgelet dat de oren, staart en de rug mooi oplichten tegen de donkere bomen.

Reflecties

Bij foto 2 schijnt de zon wel recht in de lens. Een leuk extraatje van mijn camera vind ik de paarse reflecties. Ik probeer hier op het juiste moment gebruik van te maken. De paarse bloemen combineren mooi met de reflecties. Maar ook het gele licht van de late zon geeft een mooi effect met paars. (foto 3) Paars en geel zijn elkaars complementaire kleuren en versterken elkaar. Om een overbelichte lucht te voorkomen is foto 2 onderbelicht. De bloemen licht ik op in een nabewerkingsprogramma. De overbelichte gedeeltes heb ik gecorrigeerd.

Silhouet

Een andere oplossingen om de zon te vermijden is er voor te zorgen dat hij achter je onderwerp zit. (foto 4). Deze uitgebloeide bloem leent zich mooi voor de silhouet/vorm die zo ontstaat. Bij foto 3 komt juist de transparantie van de bloem mooi tot zijn recht. De vorm is hier minder fraai.