Zomerfruit op de foto

10 juli 2017

Zoals meestal tijdens een gezellige avond wordt het eten gefotografeerd en gedeeld via de sociale media. In mijn vrije uren houd ik me als fotograaf meestal afzijdig als er gefotografeerd wordt. Het nagerecht van die avond was voor mij wel aanleiding om wat te experimenteren. Met een bakje aardbeien en mijn smartphone ben ik aan de slag gegaan. Hieronder het verloop van mijn fotoshoot.

Ik start met foto 1. Deze valt gelijk af. Door de vingers komt de vorm van de aardbei niet goed uit. De hand is te groot in verhouding met de aardbei en trekt te veel aandacht. Ik pak een vork en dit probleem is opgelost. De vorm en de textuur komen beter uit maar een ‘zwevende’ aardbei vind ik ook geen succes. Een bakje yoghurt met stukjes aardbeien (foto 2) op de achtergrond valt ook af. De vormen van de aardbeien overlappen elkaar teveel zodat het beeld te rommelig wordt. De volgende foto heeft een rustiger beeld. Het wit op de achtergrond zorgt voor een mooi contrast met de rode kleur. Bovendien komt het rood terug in het schaaltje.

Bij foto 4 ben ik nog een stap verder gegaan. Het schaaltje is helemaal niet meer te zien. Het witte vlak is daardoor niet meer direct als yoghurt of nagerecht herkenbaar. Dit beeld spreekt me wel aan. Vervreemding en ‘less is more’. De blaadjes van deze aardbei zijn niet mooi en vallen nu extra op in het witte vlak. Dus nogmaals een aardbei gefotografeerd maar dan met mooie groene blaadjes. Voor een experiment ben ik tevreden met het eindresultaat. (foto 5)

Met aardbeien eten en ondertussen fotograferen kom ik de lunchpauze wel door. Een paar dagen later maak ik foto’s van frambozen met yoghurt.(foto 6) Deze foto is buiten gemaakt. Hier is gelijk het effect van de zon te zien. Door de schaduw van het schaaltje en de frambozen die glimmen in het zonlicht. Dit keer heb ik wel bewust gekozen om de schaduw rand binnen het kader te laten vallen. De frambozen heb ik netjes en geordend in de yoghurt gelegd, zodat er een evenwichtige compositie ontstaat. Blauw bessen of paarse bramen met gele vla fotograferen is nog een idee voor een volgende lunch pauze…