Een andere blik op strand, zee en zon

28 juni 2017

Volop zomer. Waarschijnlijk heeft u hiervan al kunnen genieten. Door te fotograferen vanuit een luie stoel of liggend in het zand brengt u het optimale vakantiegevoel in beeld. In deze blog een toelichting hierop en aandacht voor de Litouwse fotograaf Tadao Cern (1983).‘Comfort zone’.

Tijdens een bezoek in den Haag kwam ik langs het Panorama Mesdagh en de tijdelijke foto expositie van Tadao Cern. Een fotoserie van mensen op het strand, die volkomen relaxt op hun badlaken in de zon liggen. ‘Waarom vergeten mensen op het strand hun tekortkomingen, terwijl ze in het dagelijkse leven er alles aan doen om dit te verbergen?’.

Strand foto’s

Deze vraag was voor hem een aanleiding om deze fotoserie (2013) te maken met de titel: ‘comfort zone’. Een expositie van vierentwintig mensen die comfortabel liggen te slapen. Het strand met een zorgeloos vakantiegevoel verklaart voor een deel de titel. Maar Cern heeft er ook voor gekozen om mensen te fotograferen waarbij het gezicht niet direct zichtbaar is. Er is geen confrontatie met de geportretteerden. De toeschouwer voelt zich daarom ook niet ongemakkelijk. Misschien ziet de kijker wel iets herkenbaars. Met een camera op een polsstok en zo van bovenaf gefotografeerd komt de ontspannen lichaamshouding volledig tot zijn recht. De foto’s zijn op groot formaat geprint, waardoor alle details goed zichtbaar zijn. Het harde zonlicht is genadeloos…

http://www.tadaocern.com/gallery_comfort_zone.html

Het vakantiegevoel fotograferen

Voor mij is het een stap te ver om mensen te fotograferen zoals Cern. Ik ben wel op zoek gegaan naar het vakantiegevoel. Hoe breng je een vakantie/zorgeloos gevoel in beeld? Een oplossing is fotograferen vanuit een relaxte positie. In het voorbeeld liggend op een badlaken. Als je naar de foto kijkt, lijkt het of je het strand ook vanuit dit standpunt ervaart. Plaats wel op de voorgrond een voorwerp (hier de handdoek en het boek) en fotografeer met een groothoeklens. De groothoeklens van mijn smartphone geeft een enorme ruimtesuggestie. De situatie wordt dan ook nog geïdealiseerd. De mensen lijken verder weg. Het strand oogt groter. Een gemanipuleerd beeld van een overvol strand.