De zee is elke dag anders

Een spel van licht en water

22 januari 2017

In mijn blog van 6 januari 2017 schreef ik al over aantrekkingskracht van de zee. Het spel van licht en water dat al zoveel fotografen, kunstenaars, toeristen en inwoners van zeeland naar de kust trekt. Niet alleen het visuele aspect trekt mensen naar de zee. Vorige jaar heb ik een fotoserie gemaakt van wandelaars op de boulevard van Vlissingen. Van veel wandelaars kreeg ik opmerkingen als: ‘ik wil mijn hoofd leeg maken’, nieuwe ideeën opdoen’, ‘heerlijk uitwaaien’.

Horizon

Bruno van den Elshout fotografeerde een jaar lang, iedere dag, ieder uur de horizon. Vanaf een vast punt op het dak van een hotel in Kijkduin programmeerde hij een camera om foto’s maken. Dit leverde meer dan 8.000 beelden op. Van den Elshout maakte een selectie voor een mooi fotoboek en verschillende exposities. Door zijn aanpak met een vast standpunt, vanaf het dak en het zelfde kader stralen de foto’s rust en eenvoud uit. Er is geen verdwijnpunt. De horizon in het midden. Toch zijn het geen statische beelden. De dynamiek van licht en kleur komt zo volledig tot zijn recht en geeft de schoonheid van de zee prachtig weer.
Meer informatie: http://www.newhorizonsahead.nl/welkom

Licht en eenvoud

Ook de Japanse fotograaf Hiroshi Sugimoto weet de essentie van licht en ruimte prachtig weer te geven in zijn serie ‘Seascapes’. Sugimoto reist de wereld rond om met zijn analoge grootbeeldcamera technisch perfecte zeegezichten te maken. Zijn serie bestaat uit zwart-witfoto’s met een lange sluitertijd. De golven van de zee worden hierdoor vervaagd. En met de monotone kleuren brengt hij de zee terug tot een essentie van lichtvlakken. Sugimoto kiest ook voor een frontaal beeld met de horizon iets boven het midden.  Deze eenvoud en perfectie zorgen ervoor dat zijn zeegezichten je overweldigen en laten wegdromen naar het eind van de horizon.

Licht en (on)eindigheid

Naast Seascapes, speelt Sugimoto ook met licht en oneindigheid in de serie lightning fields,  https://www.youtube.com/watch?v=jc-KfF84QD4
en theatrale beelden van lege bioscoopzalen. Samen met de foto’s van wassen beelden en diorama’s, een overzichtstentoonstelling die een reis naar Amsterdam zeker waard is.  Meer over de tentoonstelling:
http://www.metropolism.com/nl/reviews/30337_hiroshi_sugimoto